Radio Bambi

Decenija od zločina u Goraždevcu!

U Goraždevcu je 13. avgusta 2003. iz puškomitraljeza pucano na decu koja su se kupala, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo, a prenosi FoNet. Ubijeni su trinaestogodišnji Pantelija Dakić i šest godina stariji Ivan Jovović. Teško su ranjeni dvadesetogodišnji Đorđe Ugrenović, četrnaestogodišnji Bogdan Bukumirić, dvanaestogodišnji Marko Bogićević i trinaestogodišnja Dragana Srbljak. Napadači na srpsku decu koja su se kupala na reci 500 metara od centra sela, nikada nisu nađeni uprkos obećanju tadašnjeg šefa UNMIK policije da će „prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našao ubice”. UNMIK je posle napada u Goraždevcu saopštio da je „nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz ‘kalašnjikova’ na 50-ak dece i mladih, većinom Srba iz goraždevačke enklave”.

Kosovska policija je u istrazi saslušala 75 svedoka, među kojima i ranjene u napadu, a pretresla je i 100 kuća. Očevi ubijenih dečaka tvrde da se zna ko je pucao na Ivana i Panteliju i da su to rekli i Kforu. Ubistvo dece osudili su domaći i strani zvaničnici, a tim povodom održana je i hitna sednica Saveta bezbednosti UN. Euleks je krajem 2010. godine, usled nedostataka dokaza, zatvorio istragu koju je po dolasku na Kosovo preuzeo od UNMIK-a. Kako prenosi RTS, portparolka Euleksa Irina Gudeljević rekla je ranije da zvanično zatvaranje istrage ne znači i odustajanje od potrage za počiniocima ubistva.

„Bilo koja zvanično obustavljena istraga u svakom trenutku može biti ponovo otvorena ukoliko se tužiocu dostave nove informacije koje bi potencijalno mogle da istragu pokrenu napred”, rekla je Gudeljević i dodala da istraga predstavlja “veliku poteškoću za tužilaštvo”, jer se zločin dogodio pre mnogo godina. Pošto policijska istraga nije imala rezultata i nijedan osumnjičeni nije identifikovan, tužilac je odlučio da je zatvori, rekla je ona i podsetila da je Euleks stalno ohrabrivao građane da dostave sve informacije koje bi pomogle u rasvetljavanju okolnosti u vezi sa tim strašnim zločinom.

U Goraždevcu je danas ostalo oko 750 Srba, trećina od broja koliko ih je bilo pre 1999. godine, a ubistvo u Goraždevcu se smatra jednim od četiri najveća zločina nad Srbima od dolaska međunarodne misije na Kosovo i Metohiju. Ubice su ostale nekažnjene, kao i u tri ostala zločina – u Starom Grackom, Obiliću i kod Podujeva. U selu Staro Gracko na njivi je ubijeno 14 žetelaca, u Obiliću porodica Stolić, a kod Podujeva stradalo je 12 Srba iz autobusa koji je dignut u vazduh, kada su išli na zadušnice.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!