Radio Bambi

Dijalog s Prištinom “zamrznut”!

Pregovorima između Beograda i Prištine preti višemesečna pauza, a sledeća, 24. runda briselskog dijaloga mogla bi da bude održana tek na jesen, pišu Novosti. Vlasti u Beogradu čekaju poziv iz Brisela, gde je potvrđeno Novostima da zasad nema planova o novom sastanku s evropskom šeficom diplomatije Ketrin Ešton.

-“Termin nove runde još nije određen”, – rekla je tom listu Maja Kocijančič, portparol Eštonove. Glavni razlog za “zamrzavanje“ dijaloga su predstojeći izbori za privremene institucije u Prištini, zbog čega je malo verovatno da će kosovska vlada, dok je u tehničkom mandatu, pristati da u Briselu parafira bilo koje dogovore. Prethodna runda dijaloga, na kojoj su učestvovali Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Hašim Tači, održana je pre skoro mesec i po dana, a tada je načelno dogovoreno da se dve strane tokom aprila sretnu još jednom, kako bi zaokružile dogovore postignute o pravosuđu.

-“Mi smo spremni za nastavak razgovora, ali niko od albanskih zvaničnika neće u ovom trenutku pristati da aminuje formalno i potpisuje bilo šta i zato će nastavak dijaloga najverovatnije sačekati formiranje nove vlade”, – čulo se od Vladete Kostića, lidera Građanske inicijative Srpska.

Na prethodnoj rundi je postignut dogovor da predsednik suda u Mitrovici bude Srbin sa severa KiM, odnos sudija 60:40 u srpsku korist, kao i da Srbi imaju dvotrećinsku većinu među zaposlenima.

Kako saznaju Novosti, u prethodnom periodu nije bilo ni susreta tehničkih timova dve strane, čiji je zadatak bio da pripreme moguća rešenja za još neke detalje sporazuma o pravosuđu, koji bi onda bio potvrđen na političkom nivou.

Takođe, nepoznanica je i da li će u narednom periodu biti promena u sastavu srpskog tehničkog tima, s obzirom na to da su neki od članova, poput Veljka Odalovića, prešli na nove funkcije.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!