Radio Bambi

Do kraja meseca stiže 200.000 doza vakcina! (Video)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, rekao je da do kraja meseca u Republiku Srpsku stiže oko 200.000 doza vakcina, koje će biti iskorištene za masovniju vakcinaciju stanovništva. On je naglasio da će vakcinacija stanovništva početi prvo prema kategorijama koje su definisane u planu vakcinacije.

-“Do tada, nastavlja se vakcinacija zdravstvenih radnika Srpske, a do 5.000 njih ima mogućnost da se vakciniše u Srbiji. Vakcinisaće se i zdravstveni radnici koji ne rade na kovid odeljenjima. Zahvaljujem se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na tome”, – rekao je Šeranić.

Ministar je naglasio da se ruska vakcina čuva na -18 do -20 stepeni i da može biti odmrznuta samo dva sata. Istakao je da je celi proces nabavke vakcine od početka transparentan.

-“Nabavku može da izvrši samo veledrogerija i ona sprovodi celi postupak. Što se tiče same nabavke ruske vakcine, dve doze ruske vakcine koštaju 19,90 dolara ili oko 32 KM. Na to onaj ko nudi vakcinu, shodno obavezi koju je imao da definiše i ponudi, dužan je da transportuje vakcinu iz Rusije do Banjaluke, da odradi transport unutar same Srpske, da osigura transport i čuvanje vakcine”, – objasnio je Šeranić.

Dodao je da je veledrogerija obavezna i da odradi i posao vezan za carinu i poreze, tako da je cena od nešto više od 57 KM u odnosu na 32 KM sav taj trošak.

-“Svu obavezu čuvanja i dopremanja vakcine prebacili smo na veledrogeriju. Na taj način smo osigurali da će, ukoliko se nešto desi sa vakcinama, trošak snositi sama veledrogerija”, – rekao je Šeranić.

Ministar je istakao da je ponosan na to što je u Srpskoj počela vakcinacija medicinskih radnika jer je, kaže, ‘potrebno da zaštitimo zdravstveni sistem’.

Opširnije u video prilogu ispod teksta.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!