Radio Bambi

Dodik: “FBiH neka slavi, mi ne”!

Danas se u Federaciji BiH proslavlja Dan državnosti, a u Republici Srpskoj je običan radni dan. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da na nivou Bosne i Hercegovine ne postoji ni dan, ni datum državnosti i da stoga Dan ZAVNOBIH-a, 25. novembar, ne može biti obeležavan kao dan državnosti.

U otvorenom pismu predstaviku EU u BiH Valentinu Incku, Dodik skreće pažnju da su Visoki predstavnik i ostali predstavnici međunarodne zajednice, svojim prisustvom dali značaj nepostojećem prazniku naslovljenom kao Dan državnosti BiH. Dodik je ukazao da je svaki pokušaj njegovog uspostavljanja antidejtonski.

Predsednik podseća da je Dejtonski sporazum jasno odredio da dejtonska BiH nastavlja da postoji u skladu sa unutrašnjom strukturom, koja je tim sporazumom utvrđena, pa je, prema tome, svaki jednostrani pokušaj iz Sarajeva da se baštine praznici i događaji iz bivše Jugoslavije neregularan i nemoguć za čitavu BiH.

On je poručio da Republika Srpska nema ništa protiv da u Federaciji BiH ovaj datum obeležavaju kao praznik, ali u Republici Srpskoj to neće nikada biti. Dodik je naveo da, koliko mu je poznato, ne postoji odluka nijednog relevantnog organa dejtonske BiH, što je bilo neophodno doneti nakon potpisivanja Dejtona, koja potvrđuje da postoji Dan državnosti BiH.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!