Radio Bambi

Dodik, Komšić i Džaferović zvanično preuzeli dužnost!

Milorad Dodik iz Republike Srpske, Šefik Džaferović i Željko Komšić iz FBiH, danas su inaugurisani u nove članove Predsedništva BiH (PBiH). Nakon što im je predsednik Centralne izborne komisije (CIK) Branko Petrić uručio sertifikat kojim se potvrđuje njihov izbor na Opštim izborima održanim u oktobru, Dodik, Džaferović i Komšić pročitali su tekst svečane izjave koji glasi: “Ovim se zaklinjem da ću savesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav BiH, sprovoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse u celosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana”.

Obraćajući se brojnim zvanicama nakon konstitutivne sednice PBiH, Dodik je istakao da mu je čast da preuzme dužnost nakon što je na opštim izborima osvojio više od 370.000 glasova u Srpskoj, koji govore o tome kako će delovati.

-“Moja baza jeste Republika Srpska, dolazim kao predstavnik Republike Srpske i srpskog naroda”, – poručio je Dodik.

On je istakao da nema nameru da spreči bilo koga u razvojnim projektima.

-“Želim saradnju koja će biti delotvorna. Moraćemo pokazati sposobnost za nove kompromise”, – istakao je Dodik.

Najavio je da će se zalagati za ukidanje institucije visokog predstavnika u BiH, te da će cilj BiH biti EU i da neće odustati od saradnje sa Ruskom Federacijom.

U Sarajevu su sa Dodikom bili i njegov sin Igor i ćerka Gorica.

Dodik će u Istočnom Sarajevu danas u 17 časova, organizovati svečani prijem za više stotina domaćih i stranih zvanica. Prijemu će prisustvovati i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović. Dodik je juče pred Narodnom skupštinom Republike Srpske položio svečanu zakletvu, što je bilo prvi put da jedan od članova Predsedništva zakletvu povodom izbora u ovaj najviši kolektivni organ na nivou BiH položi pred entitetskim parlamentom.

Predsedavanje u novom sazivu Predsedništva, sedmom po redu od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, po automatizmu preuzima član prema sledu rotacije predsedavanja prethodnog saziva, a to je Milorad Dodik.

Predsedavajući Predsedništva menja se svakih osam meseci, po principu rotacije, a u skladu sa Izbornim zakonom.

 

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!