Radio Bambi

Dok sve ‘gori’, velika potražnja za ogrevom!

Dok temperature širom Evrope dostižu i do 45 stepeni Celzijusovih, a stanovništvo se upozorava na toplotne udare, i pored visokih temperatura i u Republici Srpskoj, građani već razmišljaju o zimi i kako će se tada grejati. Građani u Republici Srpskoj koji nisu kupili ogrev tokom prošlog leta, zimus su se ‘zaledili’ od cena – minimum 100 KM za metar drva.

Upravo zbog toga i zbog ‘promaje’ u novčanicima, mnogi su se ove godine ili odrekli letovanja, ili su dane koje će provesti na moru sveli na minimum, kako bi ušetedeli nešto novca za ogrev.

Istraživali smo cene. Isto kao i prethodne godine, ogrev je najskuplji u Banjaluci i Bijeljini, a najjeftiniji, očekivano, na području Sarajevsko-Romanijske regije.

U Banjaluci se cena ogrevnog drveta kreće od 85 do čak 120 KM za metar.

Bijeljina

Preduzeće ‘VS komerc’ u Patkovači kod Bijeljine, kupcima nudi ogrevno drvo u paletama i vrećama, a kupci mogu sami da biraju dimenzije i zapreminu palete, dužinu i debljinu cepanice i vlažnost drveta (suvo – vlažnost ispod 20% i polusuvo). Kada sve to izaberete, fomira se cena. U ponudi su bukovina i hrastovina.

U Bijeljini su mnogi prodavci ogreva ‘okačili’ i oglase na društvene mreže, pa tako jedan od njih, kako je napisao, nudi ‘cepana drva – kladići metarica, dostava besplatna’, po ceni od 70 KM po metru.

Drugi prodavac je u svom oglasu naveo kako ‘prodaje cepana drva (mešavina), metar za 80 KM’, uz napomenu da je prevoz na kućnu adresu na području grada besplatan i da ‘vozi i po metar’. To što je posebno naglasio ovo poslednje, ne treba da čudi, jer u Bijeljini većina prodavaca ogreva ucenjuje kupce time da ‘neće da voze ispod tri metra drva ili više’.

Ogrevno drvo (bukva, hrast) iscepano i spakovano na palete dimenzija 1,85 x 1 x 1 m, u Bijeljini košta od 185-200 KM zavisno od prodavca.

U Brčkom, Tesliću, Doboju, Čelincu, Prnjavoru, Prijedoru, cena ogrevnog drveta po metru iznosi 90 KM.

Metar bukovih drva u Han Pijesku, Sokocu i Palama, može se nabaviti po ceni od 65 KM, a u Vlasenici i po 50 KM.

Bez obzira na visoke cene i temperature, trenutno je ogromna potražnja za ogrevnim drvetom, tolika da prodavci ne mogu postići da obezbede potrebne količine, pa se dešava da kada naručite drva, čekate na isporuku i do 20 dana.

Ukoliko pogledate ove cene drva na kraju meseca juna, onda možete zamisliti kolika će cena ogrevnog drveta biti u narednim mesecina, a tek kada padnu temperature.

Dakle, savetujemo vam da što pre obezbedite ogrevno drvo, jer mogli bi se u narednom periodu ponovo ‘zalediti’ od cena.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!