Radio Bambi

Dramatično na području Tuzlanskog kantona!

Na predlog Gradskog štaba civilne zaštite danas je u Tuzli (FBiH) doneta Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće zbog opasnosti od poplava i klizišta. Ova Odluka podrazumeva da će službe zaštite i spašavanja Grada Tuzla nastaviti intenzivne aktivnosti na sprečavanju štetnih posledica do kojih može doći usled prirodne nesreće.

Apeluje se na građane da sa svoje strane preduzmu maksimalne mere za ublažavanje eventualnih posledica od poplava i klizišta, a posebno da obilaze teren oko svojih objekata, te da o svakoj eventualnoj opasnosti obaveste Operativni centar civilne zaštite na broj 121 ili Profesionalnu vatrogasnu jedinicu na broj 123.

Zbog poplava na području Tuzlanskog kantona (TK) obustavljen je saobraćaj na magistralnim putevima Tuzla – Sarajevo i Tuzla – Orašje. U opasnosti je i putna komunikacija Tuzla – Doboj i ukoliko dođe do njenog zatvaranja zbog poplava, iz Tuzle će se moći putovati samo u pravcima Republike Srpske, odnosno Bijeljine i Zvornika.

Poplavama su za sada najviše ugroženi meštani naselja na području Kladnja i Srebrenika. U Kladnju je proglašeno stanje prirodne nesreće, a usled izlivanja bujičnih voda u opasnosti je zgrada Osnovne škole Stupari. Poplavljeno je više od 50 stambenih objekata, a u opasnosti su mostovi i drugi infrastrukturni objekti.

U Srebreniku je najteža situacija u naselju Špionica. Voda je poplavila objekte pošte, ambulante, mesne zajednice, kao i poljoprivredna zemljišta. Iz Gradske uprave i civilne zaštite Srebrenik pozvali su lokalno stanovništvo na oprez zbog poplava i klizišta, uz napomenu da su im na raspolaganju vatrogasna kao i služba civilne zaštite koje mogu pozvati na brojeve 121 i 123.

I područje Grada Živinice ima problema sa poplavama, a u Đurđeviku se voda izlila na magistralni put Tuzla – Sarajevo. Ugrožena su naselja: Ciljuge, Đurđevik, Golubinjak, Višća, Barice i Suha.

Teška situacija je i na području opštine Sapna gde probleme prave reka Sapna i Nezučki potok, kao i na području Grada Gračanice gde se, faktički, u korito reke Spreče ulivaju svi vodotoci u Tuzlanskom kantonu.

Reke Gnjica i Šibošnica prete meštanima Opštine Čelić, a najteža situacija je u naseljima Brnjik, Drijenča, Nahvioci, Šibošnica i Čelić. Prijavljeno je novih 3 klizišta i aktiviranje 14 starih klizišta koja ugrožavaju lokalne puteve i stambene objekte.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!