Radio Bambi

Fočanska lekovita rakija ‘Zdravica’!

Već čuvena rakija ‘Zdravica’, koju proizvodi Bojan Matović iz Foče, sadrži lekovite trave ubrane na obroncima Nacionalnog parka ‘Sutjeska’. Upravo ova rakija je osvojila zlatnu medalju za kvalitet na Međunarodnom festivalu prirode i tradicije ‘Žestival’ u Užicu. Bojanova, nadaleko poznata, tinktura od 37 lekovitih trava našla se među stotinu vrsta rakija iz različitih krajeva Srbije, Crne Gore i Republike Srpske i svojim kvalitetom osvojila festival, uz najviše ocene stručnog žirija u katetoriji poljoprivredna gazdinstva.

Rakija ‘Zdravica’, koja kako joj i samo ime kaže, narušeno zdravlje popravlja, a postojeće, dobro zdravlje, čini još boljim, prvi put se našla pred degustatorima u Srbiji.

Na nagovor poznanika Matović se prijavio za učešće na poznatom užičkom festivalu i nije ni slutio da ga čeka prvo mesto u veoma jakoj konkurenciji.

-“Prvi put sam učestvovao na tako ozbiljnom festivalu i presrećan sam osvojenim prvim mestom. Ljudi su me ubedili da se prijavim, nisam ni očekivao da će moja rakija oboriti sve i poneti zlatnu medalju, jer je učestvovalo preko 25 destilerija iz tri države, a preko stotinu uzoraka različitih rakija”, – rekao je Matović.

Prema njegovim rečima, pre četiri godine odvažio se da pravi ‘travaricu’ iz velike ljubavi prema prirodi i zdravom načinu pravljenja hrane i napitaka. Na obroncima i visovima Nacionalnog parka ‘Sutjeska’ zajedno sa porodicom sakuplja bilje i odgovarajuće trave, a potom se okreće proizvodnji. Prve godine proizveo je količine isključivo za lične potrebe i najbliže prijatelje. Od tada potražnja za ovim pićem višestruko nadmašuje njegove proizvodne mogućnosti.

-“Prve godine napravio sam 30 litara za sebe i drage ljude i to je nestalo za mesec dana. Potom sam pravio 100 litara što je takođe brzo nestalo, a onda sam pravio 300 litara, pa trenutno 1.000 i ići će to brzo na pet do šest hiljada litara godišnje, to mi je u planu”, – priča Matović.

Planira i da svoju kućnu radinost u narednom periodu, uz saradnju i podršku lokalne zajednice, pretvori u poljoprivrednu zadrugu.

-“Nadam se da ću tokom ovog meseca uspeti da ispunim sve obaveze kako bi ovaj moj posao dobio drugu dimenziju, tačnije da sve preraste u poljoprivrednu zadrugu koja bi se bavila proizvodnjom alkoholnih i destilovanih pića sa mogućnošću izvoza na šire tržište”, – istakao je Matović.

Specifičnost ovoj rakiji daju jedinstvene trave netaknute prirode Sutjeske. Proizvodni proces traje godinu dana, a na kraju lekovita rakija zaslađuje se medom.

-“Ispeče se prvo rakija, koja odstoji par meseci. S proleća berem trave, od jagorčevine, do smrekove bobe koju berem u oktobru. Po završetku trave ubacujem u rakiju, i opet sve odstoji dva do tri meseca, nakon čega se cedi i zaslađuje prirodnim, domaćim medom koji ide u omeru pedeset grama na litar”, – objasnio je Matović.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!