Radio Bambi

Gde trenutno možete sa BH pasošem?!

Posle višemesečnih karantina i izolacije, građani BiH su sada ‘zatvoreni’ u granicama te zemlje. Posledice su to pandemije korona virusa (COVID-19), pa mnoga ranije dogovorena letovanja masovno propadaju. Oni koji su ranije rezervisali svoje letovanje u Grčkoj, Turskoj, Španiji i drugim svetskim destinacijama za ovaj mesec, moraju to pomeriti ukoliko je moguće i čekati na putovanje do jula.

Oni koji imaju rezervisan smeštaj pre jula u Hrvatskoj, moraju to dokazati i popuniti određene upitnike kako bi mogli na more u tu zemlju.

Evropske države polako ublažavaju mere koje su uvedene zbog korona virusa i između ostalog masovno otvaraju svoje međusobne granice, ali to za BiH ne znači ništa.

Sa BiH pasošima možete putovati u Evropu isključivo ako tamo imate uredno prijavljeno prebivalište ili radnu dozvolu i tako će biti najranije do 1. jula, a najkasnije do 31. avgusta.

Od početka ovog meseca sa BiH pasošem ili ličnom kartom moglo se putovati i u Crnu Goru i odmah je bilo turista koji su to jedva dočekali. Krenule su i sezonske i redovne autobuske linije iz BiH za Crnu Goru, ali je odlukom tamošnjih vlasti to sve prekinuto juče. Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) Crne Gore donelo je odluku da Institut za javno zdravlje privremeno izuzme BiH sa liste država iz kojih se u Crnu Goru ulazi bez PCR testa.

-“Ulazak u Crnu Goru iz BiH je od danas moguć samo uz obavezni negativan PCR test akreditovane laboratorije ne stariji od 48 časova. Mera će se primenjivati sve dok Crna Gora i BiH ne budu dogovorile jasne procedure razmene informacija o kontroli lica koja preko BiH dolaze u Crnu Goru iz trećih država”, – saopšteno je iz Vlade Crne Gore. Ulazak putnika u Crnu Goru iz BiH za vreme važenja ove mere nikako neće biti moguć preko graničnih prelaza Šćepan Polje-Hum, na putnom pravcu Foča-Plužine i Meteljka-Metaljka na putnom pravcu Čajniče-Pljevlja.

Prema našim saznanjima ova privremena mera će biti ukinuta najkasnije 1. jula.

Branislav Zeljković, v. d. direktora Instituta za javno zdravstvo (IJZ) Republike Srpske, rekao je da u Srpskoj i FBiH ne postoji mogućnost testiranja u turističke svrhe.

-“Imamo mogućnost komercijalnog testiranja za ljude koji putuju radi posla, ali ne i za turiste. Zaista ne znamo kojim su se činjenicama vodili Hrvatska, Crna Gora i Slovenija, kad su odlučili da traže negativan test na korona virus za građane BiH, prilikom ulaska u ove države”, – kaže Zeljković. On očekuje da pomenute države još jednom razmotre svoju odluku. -“Naravno, IJZ u pogledu kapaciteta ne bi mogao testiranjem da pokrije sve osobe koje turistički putuju u zemlje okruženja”, – naglašava Zeljković.

Pitali smo Ministarstvo inostranih poslova BiH (MIP) koje zemlje trenutno dozvoljavaju ulazak na svoju teritoriju građanima koji imaju BH pasoš i dobili smo odgovor da se nesmetano može trenutno putovati samo u dve zemlje.

-“Kao građanin, s pasošem BiH, ne može se ni u jednu zemlju, izuzev dve iz regije, a to su Srbija i Albanija. U ove dve zemlje trenutno može da se putuje bez PCR testa i ograničenja, uz naravno obavezno poštivanje epidemioloških mera koje važe u tim zemljama. Čak i za Hrvatsku morate imati dokaze o zakupljenom smeštaju na moru. Oni jesu liberalniji prema nama zbog turizma, ali morate imati dokaze o tome gde putujete i pre putovanja popuniti određene online upitnike. Kroz većinu država EU dozvoljen je tranzit ukoliko uz BiH pasoš imate dokument o uredno prijavljenom boravku ili radnu dozvolu zemlje u koju putujete. Za Nemačku i Austriju pored toga trenutno važi i pravilo da po povratku morate uraditi PCR test ili boraviti u dvonedeljnoj izloaciji. Očekujemo ublažavnje mera prema BiH od strane zemalja EU/Šengena od 1. jula”, – rečeno nam je u MIP.

Dakle, očekuje se da će tek od 1. jula biti moguće turistički putovati sa BiH pasošima, a do tada, ako vam se putuje van BiH, birajte između Srbije i Albanije.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!