Radio Bambi

Grčka i Turska saopštile uslove za ulazak turista!

Grčka u maju zvanično otvara novu turističku sezonu. Zvanično su iz ove zemlje, koja je mnogima omiljena destinacija za letovanje, saopšteni i uslovi koje turisti moraju ispuniti kako bi ove godine letovali tamo. Ljudi koji su vakcinisani protiv korona virusa i o tome budu imali pisanu potvrdu, koji imaju antitela ili poseduju negativan PCR test ne straiji od 72h, moći će na leto da putuju u Grčku.

Potvrdio je ovo grčki ministar turizma Hari Teokaris. On je istakao da Grčka planira otvaranje sezone sredinom maja.

-“Grčka ima spreman kompletan protokol za leto 2021. godine. Turisti će biti dobrodošli ako su pre putovanja vakcinisani, ako imaju antitela ili negativan PCR test”, – objasnio je Teokaris.

Rekao je da će, nakon najugroženijih grupa građana, prioritet za vakcinaciju protiv kovida biti zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu. Turizam je jedna od najvažnijih privrednih grana u Grčkoj i grčke vlasti apeluju da se širom Evrope izdaju potvrde o vakcinaciji (korona pasoši) kako bi putovanja što pre bila moguća.

Što se tiče Turske pravila koja su trenutno na snazi obavezuju turiste da prilikom ulaska u tu zemlju imaju negativan PCR test. Za odlazak u Tursku neophodan je negativan PCR test za sva lica starija od od šest godina. Test ne treba da bude stariji od 72 časa. U slučaju da putnik ne poseduje negativan PCR test, obavezan je karantin na adresi koja se prijavi kao mesto boravka. Ukoliko se ne poseduje adresa boravka, mesto karantina će utvrditi nadležna zdravstvena uprava. Sedmog dana karantina se osoba testira i ukoliko rezulat bude negativan karantin se prekida.

Turska je, kao i mnoge zemlje, osetila posledice pandemije, ali se dobro bori. Ekonomija je u 2020. godini zabeležila rast od 1,8 odsto. Vakcinisano je više od 10 odsto stanovnika, a smrtnost je, u poređenju sa drugim zemljama, izuzetno niska.

Gostujući na “RTS-u”, odlazeći ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič rekao je da veruje da će do leta situacija biti bolja, te da turistima verovatno neće trebati PCR test prilikom dolaska u Tursku. -“Naš cilj je da 2021. godine ugostimo što više turista. Više od 10 odsto turske populacije je vakcinisano. To znači da će vakcinacija biti završena do leta. Siguran sam da će građani Srbije ove godine moći da putuju bez PCR testa u Tursku”, – rekao je Bilgič.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!