Radio Bambi

Han: Političari moraju ispuniti obaveze!

Evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han poručio je nakon sastanka sa političkim liderima u Sarajevu da je od njega zatražen povlašten status za BiH, ističući da status kandidata EU nije besplatan ručak i nešto što se može dobiti bez rezultata. Han je istakao da je krajnje vreme da se u BiH počnu ispunjavati pitanja koja su usaglašena i ostvarati rezultati.

-“Plaši me da bi prilika mogla nestati. Podsetiću da se u septembru predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker u obraćanju dotakao dinamike pridruživanja zemalja zapadnog Balkana. Naredne godine u maju Bugarska preuzima predsedavanje EU i prvi put će se od 2003. godine održati evropski samit koji je posvećen perspektivama proširenja EU”, – rekao je Han novinarima.

On je istakao da je neophodno iskoristiti vreme kada na čelu EU budu predsedavale Bugarska, Rumunija i Austrija koje su privržene procesu proširenja.

-“Apelujem da se politički lideri drže opredeljenja i ispune obaveze koje su preuzeli još 2014. godine u pisanoj izjavi i da rade na realizaciji evropskih težnji BiH, što zaslužuje većina građana ove zemlje”, – rekao je Han.

On je istakao da je tokom 2016. godine bilo dosta pozitivnog napretka u aktivnostima koje su dovele do donošenja Upitnika Evropske komisije za BiH.

-“Još nekih 50-tak pitanja nije odgovoreno i predmet su političkih dogovora. Rečeno mi je da bi do januara trebalo sve da bude urađeno. Na političarima je da pronađu političko rešenje”, – rekao je Han. On je naglasio da će, ukoliko ne bude odgovora na Upitnik na vreme, kasniti i reagovanje Evropske komisije. -“Bitno je da imamo što pre pozitivno mišljenje na Upitnik, ali to zavisi od toga kada će nam odgovori biti dostavljeni. Do sada nismo dobili ništa, a bilo je dosta obećanja zbog čega očekujemo i te kako konkretne rezultate”, – rekao je evropski komesar za pregovore o proširenju.

Han je rekao da očekuje da bude usvojen zakon o akcizama, strategija ruralnog razvoja i strategije u energetskom sektoru.

On je pozvao i da se u duhu evropskih vrednosti poštuju presude sudova, ističući da ne želi da komentariše odluke Haškog tribuanala.

-“Mislim da bi dobar savet bio i drugim političarima da isto tako ne komentarišu presude. Mnogo je važnije da se okrenemo budućnosti. Ne kažem da nije važna prošlost i procesuiranje pred sudovima, ali treba gledati napred i organizovati strukture i evropsku perspektivu BiH”, – dodao je Han.

Kao primer na kojem se može graditi, Han je naveo Mehanizam koordinacije kojem je trebalo neko vreme da profunkcioniše, dodajući da bi takav model trebalo koristiti u prilagođenoj formi za sva pitanja koja se tiču EU.

-“Preneo sam jasnu poruku i to je bio razlog mog dolaska u Sarajevo. Nema više vremena za bilo kakve izgovore. Razumem kompleksnost ove zemlje, ali i mnoge druge zemlje imaju složene strukture. Sve je to deo nekog evropskog sazrevanja da se bavite tom kompleksnošću”, – rekao je Han.

Han je, zaključujući posetu BiH, rekao da nije pesimista, ali ni optimista, nego realan da sačeka i vidi kakvi će biti rezultati.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!