Radio Bambi

Han: Retorika podela ometa put ka EU!

Johanes Han, evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju, pozdravio je zajednički dogovor članova Predsedništva BiH da unaprede EU perspektivu BiH kao strateški cilj, u skladu sa težnjama građana te zemlje, te poručio da je ključno formiranje svih nivoa vlasti na osnovu oktobarskih izbora prošle godine. Predsedavajućeg Milorada Dodika, te članove Predsedništva Šefika Džaferovića i Željka Komšića, evropski komesar je pozvao da ubrzaju sprovođenje potrebnih mera i reformi.

On je naglasio da su zemlji u ovom trenutku potrebne konkretne i opipljive reforme, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

-“Retorika podela ili bilo kakve inicijative koje ometaju put zemlje ka EU moraju se izbegavati. U ovom kontekstu, ključno je formiranje svih nivoa vlasti na osnovu izbora održanih u oktobru 2018. godine”, – rekao je Han.

Sastanak, kojem je prisustvovao i predsednik Evropske komisije (EK) Žan-Klod Junker, predstavljao je i priliku da se razgovara o ‘Mišljenju Evropske komisije’ koje se tiče BiH. Han je pozvao Predsedništvo BiH da što pre budu dostavljeni usklađeni i interno usaglašeni odgovori na 656 dodatnih pitanja. Međutim, prosleđivanje ovih odgovora EU neće značiti i automatsko dodeljivanje statusa kandidata BiH, ističe se u saopštenju.

‘Mišljenje komisije’ će služiti kao sveobuhvatna mapa puta za opsežne reforme koje treba hitno usvojiti i sprovoditi, posebno u oblastima vladavine prava i osnovnih prava gde postoje jasni nedostaci na svim nivoima.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!