Radio Bambi

Hrvati poručili: Komšoglu nije naš predsednik!

Kada se u tabelama Centralne izborne komisije (CIK BiH) detaljno pogledaju rezultati glasanja, nije teško zaključiti da je većina glasova kandidatu za člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda stigla od Bošnjaka. U mnogim mestima gde su Bošnjaci većinski nastanjeni, kao i u onim mestima gde Bošnjaci čine skoro 100% stanovništva, Komšić je dobio veliki broj glasova.

Inače, Željko Komšić je omiljen među Bošnjacima, a podsećamo da je u ratu odlikovan i najvećim priznanjem tzv. Armije BiH, ‘zlatnim ljiljanom’. S druge strane, kod Hrvata, on je sve više omražen, a sa protesta u Mostaru jasno je poručeno – On nije naš predsednik.

Većina hrvatskih portala, nazivajući Komšića ‘Komšoglu’, navode da je on marioneta Bakira Izetbegovića, te da Bošnjaci sada imaju dva člana predsedništva. Hrvatski portali odbacuju svaku mogućnost komunikacije sa Komšićem i ocenjuju da je on, uz Šefika Džaferovića, zapravo, drugi bošnjački član Predsedništva BiH.

U Mostaru je organizacija ‘Hrvatska mladost’ održala mirnu protestnu šetnju na kojoj se okupilo više od 3.000 Hrvata iz BiH.

-“Smatramo da je izborom Komšića za hrvatskog člana Predsedništva ponižen hrvatski narod. Hrvatice i Hrvati, vreme je da se reaguje na gaženje demokratije u vidu preglasavanja Hrvata i izbora za hrvatskog člana Predsedništva osobe koja je izabrana bošnjačkim glasovima. Želimo dati do znanja svima u BiH kako postoje mladi ljudi koji žele da se poštuju njihovi interesi, njihovi zahtevi, ako se želi dobro BiH. Nas većinu ovde sigurno najviše zabrinjava način na koji je Komšić izabran za hrvatskog člana Predsedništva. Činjenica je da Hrvati u svojoj velikoj većini nisu glasali za Komšića, on je na funkciju izabran glasovima bošnjačkog naroda. Smatramo da Komšić svojim ponašanjem, pre svega stvaranjem atmosfere straha, sukoba između naroda i stvaranjem svojevrsnog animoziteta prema Hrvatskoj i Srbiji zapravo neće doprineti nikakvom poboljšanju međunacionalnih odnosa u BiH”, – poručeno je između ostalog sa skupa u Mostaru.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!