Radio Bambi

Hrvatska ponovo uvela posebne mere! (Video)

Nakon današnje sednice Nacionalnog Štaba Civilne zaštite Hrvatske, između ostalog, doneta je i odluka o novim ograničenjima za ulazak državljana iz pojedinih trećih zemalja u Hrvatsku. Odluka se odnosi na Srbiju, BiH, Severnu Makedoniju i samoproglašeno Kosovo.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je da je na preporuku medicinske struke doneta odluka o posebnom režimu ulaska za osobe iz određenih zemalja.

-“Kako ne bismo došli u situaciju da se borimo sa rastom broja novoobolelih u Hrvatskoj, donosimo mere kao što smo ih donosili u prvoj fazi. Primetili smo da nam raste broj novoobolelih najviše zbog dolazaka iz smera pomenutih zemalja. Te osobe će morati biti u samoizolaciji od dana ulaska pa sledećih 14 dana. Obaveza samoizolacije se ne primenjuje na one koji prolaze kroz Hrvatsku”, – rekao je Božinović.

Kao drugu važnu odluku istakao je obavezno nošenje maski u javnom prevozu.

-“Maske moraju nositi i putnici i vozači. Oni putnici koji ne budu imali masku, neće se moći koristiti javnim prevozom. Obe odluke stupaju na snagu u ponoć. I dalje ćemo na dnevnoj bazi pratiti sve što se događa u okruženju i u svakom trenutku možemo menjati ove odluke ako se epidemiološka situacija u pomenutim zemljama popravi”, – rekao je Božinović.

Da bi se ukinula ova mera trend pada zaraženih i u Hrvatskoj i u zemlji koja se skida sa ‘liste zabranjenih’ mora biti značajan, a na konačnu odluku epidemiolozi imaju glavni uticaj.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!