Radio Bambi

Hvala svim Austrijancima!

Lider austrijske Narodne partije (OVP) Sebastijan Kurc, čija je stranka pobedila na parlamentarnim izborima održanim juče u Austriji, izjavio je da će ostati veran svojim predizbornim stavovima o pitanju izbeglica i da se raduje saradnji sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Sebastijan Kurc je, u za austrijski portal ‘Krone’, rekao da će mu prvi politički korak nakon izbora biti razgovori sa svim strankama koje, kako je naveo, želi da uveri u potrebu ‘drugačije političke kulture’.

-“Austrijancima je prepiranja preko glave”, – istakao je Kurc. On je napravio senzaciju na izborima u Austriji, jer je njegova ‘OVP’ osvojila najviše glasova od šezdesetih godina i sa trona skinula Socijaldemokratsku stranku (SPO) aktuelnog austrijskog kancelara Kristijana Kerna. Upitan da kaže šta je prvo uradio kada je čuo rezultate, Kurc je rekao da se radovao sa porodicom, devojkom i timom sa kojima je proveo ceo dan. -“Osećam beskrajnu zahvalnost. Želeo bih da zahvalim svim Austrijancima”, – naveo je Kurc.

Prema njegovim rečima, prva mu je pobedu čestitala nemačka kancelarka Angela Merkel, što mu je bilo veoma drago.

Na osnovu zvaničnih preliminarnih rezultata, Narodna partija Austrije (OVP) Sebastijana Kurca sa 31,36 odsto glasova izborila je pobedu na jučerašnjim parlamentarnim izborima. Slobodarska partija Austrije (FPO) zauzela je drugu poziciju sa 27,35 odsto glasova, a na trećem mestu je Socijaldemokratska partija (SPO) sa 26,75 odsto glasova.

U parlament ulaze još ‘Neos’ sa 4,96 odsto i ‘Liste Pilc’ sa 4,14 odsto glasova.

Stranka ‘Zelenih’ Ulrike Lunaček nije prešla cenzus pošto je osvojila svega 3,32 odsto glasova.

U preliminarne rezultate nisu uračunati glasački listići poslati putem pošte, a bilo ih je izdato oko 890.000.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!