Radio Bambi

Ili dajte milijarde, ili očekujte raspad EU!

Francuski predsednik Emanuel Makron poslednjih dana često šokira javnost, ali i pojedine kolege iz EU svojim izjavama. Prvo je rekao da će Francuska ostati ‘zatvorena’ do septembra i da očekuje da to prate i druge zemlje ‘šengena’.

Tri dana nakon te izjave ‘promenio je ploču’ i rekao da je u drugoj polovini maja realno očekivati početak stabilizacije stanja u Francuskoj i EU.

Njegova najnovija izjava, u kojoj je poručio kako EU “nema izbora” nego “izdati zajednički dug sa zajedničkim garancijama”, a kako bi se finansirale članice prema njihovim potrebama, svojevrsni su ultimatum bogatijim i fiskalno odgovornijim zemljama severne Evrope da moraju pristati na zajedničko finansiranje oporavka pod uslovima južnih zemalja ili Evropska unija više neće postojati jer će, prema njegovom mišljenju, izgubiti smisao.

Poznato je da se Nemačka i Holandija protive toj ideji. Makron insistira da je ovo “trenutak istine” za Evropu, za njeno zajedničko tržište i solidarnost tokom pandemije.

-“Ako ovo ne učinimo danas, kažem vam da će populisti pobediti – danas, sutra, dan nakon toga, u Italiji, možda Francuskoj”, – dramatično je naglasio Makron.

Francuska traži dodatnih 400 milijardi evra alokacije iz EU proračuna na sredstva koja su već osigurala Evropska centralna banka i ostale EU institucije. Na pitanje šta će se dogoditi ako se ne postigne sporazum oko takvog fonda, hoće li doći do kolapsa evrozone, Makron je odgovorio eksplicitno: -“Da, moramo biti jasni – i evropske ideje. Ne možete imati zajedničko tržište ako neke žrtvujete”.

Očigledno je da se u EU odvija ogromna finansijska drama, kao i da su južne zemlje svesne kako dugoročno više ne mogu kontrolisati putanje fiskalnih dugova.

Istovremeno, sada su već i javne finansije severnih zemalja takođe vrlo zategnute pa ne žele ugroziti svoje nacionalne ekonomske, zdravstvene i socijalne sisteme pomažući jugu.

U situaciji kad značajno rastu prinosi odnosno cena italijanskog duga u odnosu na cenu po kojoj se zadužuju Nemci, očigledno je da se upravo čistom finansijskom mehanikom trenutno još više produbljuje jaz između grupe južnih i severnih zemalja. Makronova je procena kako su mnoge zemlje ionako već pogazile odrednice EU sporazuma pa finansiraju posledice COVID-19 krize izvan dogovorenih okvira.

-“Mi ćemo nacionalizovati nadnice i P&L skoro svih naših biznisa. Sve naše ekonomije, uključujući one liberalne to rade. To je protiv svih pravila – ali je tako”, – naveo je on.

Makron je rekao kako je u konstantnom dijalogu s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i holandskim premijerom Markom Ruteom oko finansiranja oporavka EU. On je podsetio kako se ne bi trebala ponoviti greška kakvu je napravila Francuska kad je nakon prvog svetskog rata insistirala na repatrijaciji od Nemačke, što je rezultiralo Hitlerovim populizmom i katastrofom drugog svetskog rata.

Makron smatra kako danas svetu treba nešto poput Maršalovog plana ili “helikopterskog novca”.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!