Radio Bambi

Imenovan Tegeltija, postignut i ‘neki’ dogovor koji zadovoljava NATO!

Predsedništvo BiH (P BiH) je na današnjoj vanrednoj sednici u Sarajevu donelo odluku o imenovanju Zorana Tegeltije za predsedavajućeg Saveta ministara. Odluka o imenovanju Tegeltije biće dostavljena u dalju proceduru Komisiji za pripremu izbora Saveta ministara Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH).

U saopštenju iz P BiH navodi se i da je donesena odluka da se u NATO sedište u Briselu dostavi dokument pod nazivom ‘Program reformi BiH’.

-“Dokument će biti dostavljen dan nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine potvrdi imenovanje predsedavajućeg i ministara u Savetu ministara”, – naglašava se u saopštenju.

Opozicija u Srpskoj se odmah nakon ovih informacija obrušila na Milorada Dodika i daju izjave u kojima ga nazivaju izdajnikom. Tvrde da je ‘prodao Republiku Srpsku i da je u zamenu za imenovanje Tegeltije, pristao na uslove Šefika Džaferovića i Željka Komšića, odnosno na NATO put BiH’.

Dodik odgovara da nikakav dokument koji prejudicira članstvo u NATO-u nije usvojen i da to nije dokument koji će biti prosleđen u Brisel.

-“Čak se otvoreno u tom dokumentu kaže da su u pitanju reforme i da one ne prejudiciraju članstvo. Piše da je za svako kretanje prema članstvu u NATO-u potrebna nova odluka P BiH i PS BiH i da će se odluke donositi u skladu sa stavovima svih organa vlasti na nivou BiH”, – naglasio je Dodik.

-“Mislim da bi trebalo da prestanu da se ljute. Vidim da su besni. Razumem to, jer su dugo bili neopravdano na mestima u oganima vlasti na nivou BiH. Ovim se ruši njihova privilegija da rade mnogo toga što nije u skladu sa stavovima Republike Srpske”, – istakao je on.

O ‘Programu reformi govorio je i bošnjački član P BiH Šefik Džaferović.

-“Ovde nema pobednika niti pobeđenog od strane bilo kojeg političara ili politike. Pobednici su građani BiH, svi delovi BiH i svi narodi BiH. Mi smo u proteklih dva meseca radili naporno zajedno sa našim prijateljima iz sveta i NATO savezom i došli smo do dokumenta koji će biti dostavljen NATO savezu, a koji omogućava nastavak saradnje”, – rekao je Džaferović.

-“Neću dati izjavu kojom ću da otežam situaciju i pogoršam klimu. Dovoljno je da kažem da je dokument prihvatljiv NATO-u, da je na tragu principa vladavine prava i poštuje sve odluke”, – dodao je Džaferović.

Hrvatski član P BiH (iako ga većina Hrvata u BiH ne priznaje) Željko Komšić, nije bio raspoložen za priču sa novinarima, a po pitanju pomenutog dokumenta. Na pitanje da li je ANP potvrđen kao takav, Komšić je odgovorio da ‘dokument ide u Brisel, a da je Tegeltija imenovan’.

Zoran Tegeltija, kandidat SNSD-a za ovu poziciju, rođen je u Mrkonjić Gradu 1961. godine. Doktor je ekonomskih nauka. Bio je zaposlen, između ostalog, u Rafineriji nafte, Poreskoj upravi i Republičkoj upravi carina Republike Srpske. Na mesto načelnika opštine Mrkonjić Grad izabran je 2004. i 2008. godine. Za ministra finansija Republike Srpske izabran je 2010. godine u Vladi premijera Aleksandra Džombića. Mandat obnavlja 2013. godine, u Vladi koju je vodila Željka Cvijanović, sve do 2018. godine kada je ponovo osvojio mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!