Radio Bambi

Iz dijaspore poslato 2,077 milijardi KM!

U minuloj godini još jednom je potvrđena činjenica da dijaspora u Republiku Srpsku i FBiH šalje ozbiljne novčane iznose. U prvih devet meseci 2019. godine iz dijaspore je poslato 2,077 milijardi maraka, što je za 57 miliona maraka više u odnosu na isti period 2018. godine.

Statistički podaci Centralne banke pokazuju da su vrednosti novčanih doznaka koje građanima Republike Srpske i FBiH šalju rođaci i prijatelji sa adresom u inostranstvu iz godine u godinu sve veće.

-“U prvom kvartalu 2019. godine novčane doznake iz inostranstva iznosile su 618,82 miliona KM. U drugom je stiglo 698,02 miliona, dok je u trećem stiglo 760,17 miliona maraka. Podaci za poslednji, četvrti kvartal, biće poznati krajem marta ove godine”, – istakli su u Centralnoj banci.

Od 2008. godine, kada je izbila svetska ekonomska kriza, novčane doznake iz inostranstva su počele da padaju. Taj trend su imale sve do 2012. godine, kada počinju postepeno da se oporavljaju.

Na rast novčanih doznaka iz inostranstva u velikoj meri utiču povećane migracije domaćeg stanovništva ka zemljama Evrope.

Stručnjaci ističu da dobar deo novca iz inostranstva ne dolazi preko bankovnih transfera, već stiže u gotovini, zbog čega je vrednost pristiglih doznaka mnogo veća od podataka sa kojima raspolaže Centralna banka.

Najviše novca u Srpsku i FBiH stiže iz Nemačke i Švajcarske.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!