Radio Bambi

Jak zemljotres pogodio Hrvatsku! (Video)

Jutros u 6:23h snažan zemljotres pogodio je Hrvatsku, tačnije njen glavni grad Zagreb. Zemljotres je bio jačine 5,3 stepeni po Rihterovoj skali, a epicentar je bio na sedam kilometara od grada. Iako je agencija ‘Hina’ javila da je prva žrtva zemljotresa u Zagrebu petnaestogodišnje dete, tamošnji mediji javljaju da je dete živo, ali u kritičnom stanju.

-“Dete je vrlo, vrlo kritično, ali još radimo daljnje mere, u ovom času se provodi CT snimanje, da se utvrde povrede”, – rekao je za ‘N1’ direktor Dečje bolnice u Klaićevoj Goran Roić.

U nekim delovima grada nema struje i vode. Na određenim zgradama i objektima popucali su zidovi i urušili su se krovovi. Na parkirane automobile otpadali su delovi fasada, a velika oštećenja pretrpela je i zgrada Hrvatskog sabora.

Na području Zagreba nakon zemljotresa ima zarobljenih osoba, navode u vatrogasnoj službi, a u delovima grada još nema struje i vode. Dodaju da ima teže i lakše povređenih građana.

Oštećena je i Saborna crkva Preobraženja Gospodnjeg na Cvetnom trgu. Kako je za ‘HRT’ rečeno u Zagrebačkoj nadbiskupiji, pao je i vrh južnog tornja na Zagrebačkoj katedrali.

Zemljotres je uznemirio Zagrepčane koji ne pamte tako snažan potres u svom gradu i masovno su izašli iz stanova i kuća.

U 7:01h u Zagrebu se osetio novi potres, koji je trajao nešto kraće od prvog. Jačina je iznosila pet jedinica Rihtera sa epicentrom deset kilometara severno od hrvatske prestonice.

Hrvatski predesednik Zoran Milanović rekao je da je najvažanije da građani prate uputstva nadležnih.

Premijer Andrej Plenković rekao je da je potres bio najjači u poslednjih 140 godina. -“Postoje brojna oštećenja. Pozivamo građane na oprez. Preporučujemo da za sada ostanete ispred zgrada”, – istakao je Plenković.

Zemljotres se osetio i u Sloveniji, selovima Austrije, BiH i Mađarske. U nekim zgradama u Ljubljani je nestalo struje, a oni koji žive u soliterima kažu da je potres bio veoma jak.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!