Radio Bambi

Jedna osoba poginula, 25 povređenih!

Najmanje 25 osoba je povređeno, dok je jedna osoba smrtno stradala, u eksploziji koja se danas popodne dogodila u Tehničko-remontnom zavodu „Medna“, desetak kilometara od Kragujevca. Eksplozija se dogodila posle 14 časova u jednom od pogona radionice za generalni remont savremenih i složenih eksplozivnih sredstava.

Posle eksplozije je izbio veliki požar koji trenutno gase brojne ekipe Vatrogasno-spasilačke brigade iz Kragujevca.

Ministarstvo odbrane Srbije je zvanično potvrdilo da je u eksploziji u Kragujevcu jedna osoba izgubila život. U saopštenju ministarstva navodi se i da se za nekoliko osoba još uvek traga, dok je 25 pripadnika Vojske Srbije i MUP-a povređeno.

-“Svi povređeni su zbrinuti u kragujevačkom Kliničkom centru i van su životne opasnosti. Ministar odbrane Zoran Đorđević i pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović nalaze se na licu mesta kako bi se upoznali sa detaljima ovog tragičnog događaja”, – saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Svi kapaciteti Hitne pomoći u Kragujevcu su angažovani, a u pomoć su pristigla i vojna vozila medicinske pomoći.

Načelnik sektora za vanredne situacije Grada Kragujevca Dragoš Radovanović je rekao agenciji ‘Beta’ da nije bilo razloga za evakuaciju stanovnika naselja u blizini zavoda, gde su se dogodile eksplozije.

Kapaciteti Tehničko-remontnog zavoda u Kragujevcu unapređeni su sredinom oktobra 2016. godine zahvaljujući logističkom sporazumu Srbije i NATO. Kako je tada saopšteno, taj zavod je od 12. oktobra mogao da počne da demontira municiju, a plan je bio da se u naredne dve godine uništi oko 2.000 tona viškova municije, koja predstavlja potencijalni bezbednosni rizik. Delaboracija municije predviđa bezbedno demontiranje municije, pri čemu se barut uništava ili reciklira, a metalni delovi se koriste kao sekundarna sirovina. Sredstva za modernizaciju Zavoda je obezbedio poverilački fond NATO-a od kojeg je Srbija tražila pomoć.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!