Radio Bambi

Još nije vreme za popuštanje mera! (Video)

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je na konferenciji za novinare da je u poslednja 24 časa potvrđeno još 295 slučajeva zaraze virusom korona, da je devet osoba kod kojih je potvrđen test na korona virus umrlo, a da su 132 osobe trenutno na respiratorima. -“Realnost je da nam se procenti smanjuju i da pritisak na zdravstveni sistem slabi, i po broju pregleda i na osnovu hospitalizovanih”, – rekla je premijerka Srbije.

287 osoba je hospitalizovano u poslednja 24 časa, a iz bolnica je otpušteno 390 osoba pozitivnih na korona virus.

-“Sve dolazi pod kontrolu, očekujemo dalje smirivanje situacije, ali to zavisi od svih nas. Dugujem zahvalnost građanima, zajedno se borimo, najveći broj građana je izuzetno odgovoran, to se vidi u gradskom prevozu, zatvorenim prostorima, u tom smislu mi se čini da ulazimo u jesen mnogo spremnije nego što smo bili do pre nekoliko meseci”, – kaže Brnabićeva.

Ona je ukazala da je danas počeo obilazak postojeće 22 PCR laboratorije širom Srbije.

-“Počeli smo sa obilaskom laboratorija, 22 laboratorije, kao i devet lokacija za nove laboratorije da bismo se još bolje pripremili za jesenji talas”, – rekla je ona.

Premijerka Brnabić je dodala da Srbija mnogo spremnije dočekuje jesen u odnosu na prvi talas pandemije. Odbacila je spekulacije da ima 5.000 preminulih. Dodala je da se radi na novom informacionom sistemu koji će biti precizniji, i da je danas krenulo njegovo testiranje.

-“Obaveza nošenja maski ostaće još duže vreme”, – poručila je premijerka Srbije.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao da se epidemiološka situacija blago popravlja i da se vidi smanjenje potvrđenih slučajeva kao i postepeno pražnjenje bolnica i smanjenje broja pregleda.

-“Svi ovi pokazatelji ukazuju na to da se mi nalazimo u jednoj situaciji postepenog smirivanja i prelaska iz jedne jasno nepovoljne u nesigurnu situaciju i to je ono što imamo. Vrlo je bitno, posebno preko vikenda, sprovoditi mere, voditi računa o kontaktima, nositi zaštitne maske. Izaći ćemo iz ove situacije, skeptičan sam da ćemo se vratiti u normalu dok nemamo način kako da povećamo kolektivni imunitet. Još nije vreme za popuštanje mera”, – rekao je Kon.

Direktorka KC Vojvodine dr Edita Stokić izjavila je danas da je ta ustanova sa najviše hospitalizovnih.

-“Broj pacijenata koje smo otpustili je veći, što ide u prilog onome što je dr Kon pomenuo. Naši kapaciteti su prošireni i angažovan je veliki broj medicinskog i nemedicinskog osoblja. Korona virus osim promena na plućima izaziva promene i na drugim organima, među kojima je akutna bubrežna insuficijencija. Ukoliko pacijent zaražen korona virusom dospe u jedinicu intenzivne nege, akutno zapaljenje bubrežne funkcije može da se javi čak u 78 do 90 odsto slučajeva”, – istakla je Stokićeva.

Opširnije u video prilogu ispod teksta.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!