Radio Bambi

Kako funkcioniše PCR test?!

Određeni lekovi pomažu u lečenju, ali ipak protiv novog korona virusa (COVID-19) još uvek ne postoji zvaničan lek ili vakcina. Ono što je evidentno je da će pouzdani testovi u narednim mesecima biti najrazumnija mera za usporavanje daljeg širenja virusa.

Pomoću PCR testova mogu se identifikovati zaražene osobe i učestalost zaraženih na jednom mestu. To je jedini način da se zaraženi izoluju, bilo u medicinsku ustanovu ili, ako su simptomi blagi, u kućnu izolaciji.

Ovaj test ili kako su ga prozvali ‘korona-pasoš’, jedini je validan i priznat test u celom svetu, a trenutno je obavezan prilikom svih putovanja u zemlje van boravišta.

Kako se testira?

Pacijentu se u većini slučajeva uzima bris iz grla ili iz grla i nosa. Ako postoji osnovana sumnja, stručnjaci preporučuju ne samo uzimanje uzoraka iz gornjih disajnih puteva, već i iz dubokih disajnih puteva, koji se dobijaju iskašljavanjem.

Šta se dešava sa uzorcima?

Uzorci se ispituju u dijagnostičkim laboratorijama. Proces se zasniva na takozvanoj lančanoj reakciji polimeraze (PCR). Posebno odabrani deo DNK se kopira i umnožava u termičkom cikličkom kolu kako bi se pronašli određeni delovi DNK, na primer korona virusa. Postupak zatim pokazuje da li u telu ima virusa i ako ima – koliko. Takvi testovi traju od 3-5 časova i sada su standardni laboratorijski postupci koji se koriste i za rasvetljavanje naslednih bolesti ili za određivanje očinstva.

Da li su rezultati testa pouzdani?

Rezultat testa jeste pouzdan, ali ni negativan rezultat ne isključuje u potpunosti moguću infekciju korona virusom. Jer, ako su uzorci uzeti pogrešno ili u pogrešno veme, ili su prevezeni pogrešno, može doći do lažnog rezultata. To je jedan od razloga zbog kojeg se sumnjivi pacijenti testiraju nekoliko puta.

Koliko košta testiranje?

Cena testiranja varira od zemlje do zemlje. U Srbiji je cena PCR testa oko 60 evra, u Republici Srpskoj 100 evra, u Hrvatskoj i Grčkoj 120, u Austriji 190, u Nemačkoj 200 evra, dok je u Švajcarskoj cena testiranja 300 franaka.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!