Radio Bambi

Kako se prave Petrovske lile?! (Video)

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju Dan svetih apostola Petra i Pavla, praznik u narodu poznat pod imenom Petrovdan. Uoči Petrovdana najstariji ukućanin bere po jedan cvet petrovca za svakog u kući.

Tako namenjene pobija ih u zemlju gde ih niko neće ni videti ni dirati. Sutradan, rano, kad ga niko ne gleda, odlazi da pogleda cvetove. Kome od ukućana cvet stoji pravo – biće zdrav; kome je klonuo – biće bolešljiv; kome je uvenuo – umreće.

Večeras se pale lile

Najpoznatiji običaj vezan za Petrovdan je da se uoči ovog velikog praznika pale lile, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Obično se to radi na mestima gde se narod okuplja, na trgovima, raskršćima, u crkvenim portama, a u tome učestvuju deca i omladina.

Paljenje lila simbolizuje sagorevanje svih ljudskih ovozemaljskih grehova, kako u srcu, tako i u duši.

Petrovdanskim slavljem završava se Petrovski post i počinje pričešće vernika koji su poštovali pravila predviđena kanonom Crkve. Običaj je da se za Petrovdan mese kolači sa jabukama koje se zovu “Petrovače”.

Pogledajte i video prilog ispod teksta, priču koja je snimljena u Rađevini.

PODRŽITE NAŠ RAD DOBROVOLjNIM NOVČANIM DONACIJAMA:

PAY PAL >>> KLIK NA LINK OVDE

SMS DONACIJE >>> KLIK NA LINK OVDE

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!