Radio Bambi

Karadžić osuđen na doživotni zatvor! (Video)

Drugostepena presuda prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću izrečena je danas pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove u Hagu (IRMCT). Iako je izricanje drugostepene presude Karadžiću zakazano za 14 časova, prenos je emitovan 35 minuta odloženo, jer je zabranjeno emitovanje uživo iz zgrade ‘IRMCT-a’ u Hagu iz, kako je navedeno, ‘operativnih razloga’.

Uoči izricanja presude, u Hagu je napadnut muškarac koji je nosio srpsku zastavu, a vređao ga je i oterao ispred zgrade ‘IRMCT-a’, Nihad Aličković, vođa tzv ‘Antidejtonske grupe’.

Drugostepena presuda prvom predsedniku Republike Srpske izrečena je nakon što su razmotrene žalbe odbrane i tužilaštva na prvostepenu, kojom ga je 2016. godine Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora.

Sada je ta kazna promenjena, tačnije povećana, te je Karadžić osuđen na doživotni zatvor.

Suđenje Karadžiću počelo je u oktobru 2009. godine, a 24. marta 2016. godine donesena je prvostepena presuda, na koju su se žalili i odbrana i tužilaštvo.

Karadžić je uhapšen u Srbiji 21. jula 2008. godine i devet dana kasnije prebačen u Haški tribunal.

Kompletan snimak izricanja drugostepene presude Radovanu Karadžiću možete pogledati u video prilogu ispod teksta.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!