Radio Bambi

Karan umesto Lukača na čelu MUP-a Srpske?!

Budući kabinet starog novog premijera Republike Srpske Radovana Viškovića skoro je pa dogovoren na sastancima vladajuće koalicije, a do srede, kada se bira nova vlada, rok je za dogovor o dva preostala ministra. Kako saznajemo, sporno je ko će sesti u fotelje ministra porodice omladine i sporta i ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Ova dva resora treba da popune Hrvatom, odnosno Bošnjakom, Ujedinjana Srpska (US) i Socijalistička partija (SP).

Međutim, lider US Nenad Stevandić nije za takvo rešenje. Stevandić zahteva da njihov ministar ipak bude Srbin i da vodi ili Ministarstvo prosvete i kulture, kao do sada, ili Ministarstvo građevinarstva i ekologije.

Višković vodi završne pregovore sa Stevandićem i do srede će neko morati da ‘popusti’.

Problema ima i unutar DEMOS-a i to na relaciji Nedeljko Čubrilović – Spomenka Stevanovič, a nezvanično, na poslednji sastanak koalicije došli su posvađani, pa je bilo i teških reči.

Prema trenutnoj poziciji, DEMOS je dobio samo Ministarstvo saobraćaja i veza, iako imaju pet poslanika u Narodnoj skupštini. Čubrilović želi da on bude ministar. U tom slučaju bi DEMOS možda mogao da računa samo na još jedan republički sekretarijat, što se ostalima u stranci, posebno Stevanovićevoj, nikako ne dopada. Ona smatra da DEMOS treba da dobije dva ministarstva i u ulozi ministra jednog od ta dva vidi sebe.

I dok traje borba US i DEMOSA za još neku fotelju, ono o čemu se ‘šuškalo’ uoči poslednjih izbora, sada postaje sve izvesnije. Dragan Lukač odlazi sa vrha MUP-a Republike Srpske, a na njegovo mesto po svemu sudeći dolazi Siniša Karan.

-“Od 38 godina radnog staža, ja sam 23 godine radio u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Moj prvi radni dan je bio kao komandir Policijske stanice opštine Kupres. Bio sam najmlađi komandir u Jugoslaviji. U policiji sam radio na različitim nivoima sve do 2009. godine kada sam izašao iz SIPA-e kao načelnik finansijsko-obaveštajnog odeljenja i bio sam jednu godinu savetnik predsednika Republike za bezbednost. Znate kako kažu, jednom policijac uvek policajac. Ja 14 godina ne radim u policiji. Neko mora da prepozna da li sam ja sposoban da budem ministar ili ne”, – rekao je ranije Karan.

Prema nekim nezvaničnim informacijama bilo je u opticaju da Dragan Lukač postane novi ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH, ali prema poslednjim, opet nezvaničnim informacijama, taj resor bi vrlo lako mogao pripasti Nenadu Nešiću lideru DNS-a.

Nešić je vodio nezavisnu izbornu kampanju pod sloganom “Treći put” i jednako je kritikovao i vlast i opoziciju u Srpskoj. Ipak, nakon izbora se priklonio pobednicima predvođenim SNSD-om Milorada Dodika. Inače, Nenad Nešić se u proteklom periodu dovodio u vezu sa brojnim istražnim radnjama, pa čak i sa aplikacijom Sky koja je još uvek predmet istrage.

Ministarstvo bezbednosti je jedan od resora koji prema dogovoru pripada SNSD-u u novoj raspodeli vlasti na nivou BiH, a hoće li Milorad Dodik tamo postaviti Lukača ili Nešića, biće poznato do kraja ove nedelje.

PODRŽITE NAŠ RAD DOBROVOLjNIM NOVČANIM DONACIJAMA:

PAY PAL >>> KLIK NA LINK OVDE

SMS DONACIJE >>> KLIK NA LINK OVDE

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!