Radio Bambi

Ko nije letos kupio ogrev, zaledio se zbog cena!

Građani u Republici Srpskoj koji nisu kupili ogrev tokom leta, sada su se ‘zaledili’ od cena i s razlogom su zabrinuti. Cena ogrevnog drveta u pojedinim delovima Srpske premašuje 100 KM za metar.

Ogrev je najskuplji u Banjaluci i Bijeljini. Cena palete bukovih drva je 200 KM, a u njoj, tvrde prodavači, ima 1,7 metara, dok je paleta hrastovine 190 KM.

Najjeftinija drva su, očekivano, na području Sarajevsko-Romanijske regije. Metar bukovih drva u Han Pijesku se može nabaviti po ceni od 65 KM, u Vlasenici i po 60 KM.

U Bijeljini i Banjaluci su letos drva koštala od 75-85 KM po metru, dok se cena sada kreće od 100 – 120 KM za metar.

U Brčkom, Tesliću, Doboju, Čelincu, Prnjavoru, Prijedoru, cena ogrevnog drveta po metru iznosi od 90-95 KM, a tamošnji prodavci najavljuju poskupljenje početkom narednog meseca.

Razni su faktori poskupljenja drveta, kažu oni koji se bave sečom, od skupog goriva, nedostatka radne snage, izvoza, a u Banjaluci su i potrebe nove toplane na drvnu sečku uticale na nestašicu, ali i poskupljenje.

Tona peleta trenutno košta oko 420 KM, a briketa oko 280 KM. Očekuje se da će cena peleta u skorije vreme porasti, pa će tona koštati i do 600 KM.

Ugalj retko ko uzima na tone, uglavnom se kupuje na vreće, a cena jedne vreće uglja košta od 7-10 KM.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!