Radio Bambi

Makron: BiH je tempirana bomba!

Francuski predsednik Emanuel Makron smatra da je BiH najveća pretnja miru i stabilnosti u regionu. Kao jedan od razloga za ovu tvrdnju, on je istakao problem džihadista povratnika. -“Ako ste zabrinuti za ovaj region, prvo pitanje nije ni Severna Makedonija ni Albanija, već BiH. Ta zemlja je tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku. Ona se suočava s problemom džihadista povratnika”, – upozorio je predsednik Francuske.

U velikom intervjuu koji je dao britanskom magazinu ‘Ekonomist’, on je govorio vrlo otvoreno o brojnim pitanjima, a deo intervjua odnosio se i na zapadni Balkan.

Makron je, govoreći o protivljenju Francuske da se Severnoj Makedoniji i Albaniji odobri početak pregovora o ulasku u Evropsku uniju (EU), rekao da se ‘polovina država EU protivi tome da pregovori počnu s Albanijom’.

-“Oni hoće da se to otvori sa Severnom Makedonijom. To je mala zemlja, promenila je ime i to je zaista istorijsko ostvarenje. Nikome ne predstavlja opasnost. Realnost je da, ako pregovore ne otvorimo s Albanijom, izazvaćemo užasnu traumu celom regionu. Albanske zajednice su svuda. Ako ponizite Albaniju, trajno ćete destabilizovati region. Stoga sam uveren da prvo trebamo reformisati naše procedure za članstvo jer one više nemaju dugoročnu svrhu. Nisu strateške. Nisu političke, previše su birokratske i nema vraćanja na prethodno stanje, a to pitanje se mora razmotriti”, – rekao je Makron.

BiH, Severna Makedonija i Albanija spomenute su u predzadnjem pitanju velikog intervjua koji je Makron dao ovom uglednom magazinu.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!