Radio Bambi

Masovno trovanje hranom u Srebreniku!

Više od 70 osoba je zatražilo lekarsku pomoć nakon što su u jednom objektu brze hrane u Srebreniku (FBiH) jeli kebabe i sendviče. U Kliniku za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Tuzli javile su se 22 osobe koje dolaze sa područja Tuzle, Gradačca i Srebrenika.

-“Od sinoć do danas u Kliniku za zarazne bolesti javila su se 22 pacijenta. Sinoć se javilo 17 pacijenata od kojih je devet nakon obrade pušteno na kućno lečenje, dok je osam zadržano u bolnici. Oni su van životne opasnosti”, – istakli su iz UKC-a.

-“U kontaktu smo s higijensko-epidemiološkim službama na području Tuzlanskog kantona (TK) i radimo na saniranju epidemije”, – rekao je doktor Blaško Topalović iz Zavoda za javno zdravstvo TK.

U međuvremenu je Dom zdravlja Srebrenik proglasio epidemiju trovanja hranom, a o svemu je obavešten Zavod za javno zdravstvo TK.

Hranom su se otrovali građani Srebrenika, Gradačca, Gračanice i Tuzle. Veliki problem predstavlja nedostatak sanitarnih inspektora u Srebreniku, Gradačcu i Gračanici, pa su zbog toga na ovom slučaju angažovani i federalni sanitarni inspektori. Iz objekta gde su kupovani kebabi i sendviči izuzeti su dokazi, a on je zapečaćen.

Ovo je drugi slučaj trovanja hranom u Federaciji BiH, u samo nekoliko dana.

Podsećamo, pre tri dana, 18-oro dece završilo je u bolnici sa simptomima trovanja nakon konzumiranja hrane i pića u Sportsko-rekerativnom centru “Ajdinovići” u Olovu. Uprava za inspekcijske poslove Zeničko-Dobojskog Kantona (ZDK) oglasila se saopštenjem za javnost u kojem je poručila da ‘nakon završenog mikrobiološkog ispitivanja uzoraka neće biti u mogućnosti s rezultatima upoznati javnost i medije’. Kako su pojasnili, po nalogu dežurnog kantonalnog tužioca za potrebe veštačenja uzeti su uzorci hrane i vode, kao i ostali potrebni uzorci.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!