Radio Bambi

Mićić: Pratimo situaciju na terenu!

Gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić, poručio je građanima da za sada nemaju potrebe za panikom i brigom zbog najavljenih obilnih padavina koje mogu uzrokovati poplave. -“Za strepnju od poplava nema velikog razloga, jer je na ovom području u prethodnih nekoliko dana palo 4,4 litra kiše po metru kvadratnom, a očekivano je stotinjak litara. Poslednje procene govore da će to biti 60 litara po metru kvadratnom, a i to ako se desi – neće biti problema. Sve reke u Semberiji su na nivou da su u stanju redovne odbrane od poplava, ali s obzirom na preporuke, uveli smo dežurstva, dodatne mere opreza i stanja pripravnosti i pratimo situaciju na terenu”, – rekao je Mićić.

Sava je u Јameni na 702 centimetra, a redovna odbrana se uvodi na 970, dok je protok Drine 510 metara kubnih u sekundi, a opasnost od izlivanja preti tek na oko 1.500. U blagom porastu su bujične rečice u Semberiji.

Rajko Јurošević, šef službe Civilne zaštite Zvornik, rekao je da trenutno nema opasnosti od reke Drine. -“Postoji opasnost od bujičnih vodotoka, Hoče, Sapne i Zlatice i sav naš trud je koncentrisan na preventivnom delovanju na tom terenu. Ekipe Civilne zaštite su izvršile obaveštavanje stanovništva uz te bujične vodotoke”, – rekao je Јurošević.

Drugog od četiri dana za koje su meteorolozi najavili obilne padavine, problemi sa poplavama su zabeleženi u severozapadnom delu Republike Srpske. Najteže je u Prijedoru, gde je proglašen prvi stepen pripravnosti zaštite od poplava zbog povećanja nivoa reka Miloševice, Puharske i Vragolovače.

Vodostaji Drine, Ćehotine, Bistrice, Sutjeske i ostalih vodotoka na području opštine Foča danas su u blagom porastu, ali trenutno nema opasnosti od njihovog izlivanja, saopšteno je iz opštinskog štaba Civilne zaštite.

-“Vodostaj Pivskog jezera na Hidroelektrani ‘Mratinje’ u Crnoj Gori, od kojeg u velikoj meri zavisi nivo reke Drine, nije mnogo povećan i trenutno je u granicama normalnog”, – napominju iz Civilne zaštite.

Iz Civilne zaštite podsećaju da na području Foče ima 17 većih i manjih vodotoka, te da je potreban dodatan oprez stanovništva zbog obilnih padavina, koje mogu uticati na povećanje vodostaja.

Stanovništvo se može obratiti Civilnoj zaštiti pozivom na broj telefona 123.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!