Radio Bambi

Mir Božiji, Hristos se rodi!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, proslavljaju danas Božić, dan rođenja Isusa Hrista, najradosniji hrišćanski praznik. U času rođenja Isusa Hrista, koji je u ovaj svet došao radi spasenja celog ljudskog roda od greha i večne pogibelji, zvezda je obasjala Vitlejemsku pećinu, a na nebu su anđeli zapevali “Slava Bogu na visini i na zemlji mir, među ljudima dobra volja”.

Bogomladencu su se prvo poklonili pastiri, koji su mu darovali jagnje, a potom tri mudraca koja su mu na dar doneli smirnu, tamjan i zlato.

Proslava Božića počinje odlaskom na jutarnju liturgiju, na kojoj vernici koji su postili Božićni post pristupaju Svetoj tajni pričešća. Nakon liturgije, ukućani se okupe oko božićne trpeze, pomole Gospodu, a zatim pevajući tropar “Roždestvo tvoje Hriste Bože naš”, okreću i lome česnicu – pogaču u koju je stavljen novčić. Veruje se da će onome u čijem delu česnice bude novčić naredna godina biti posebno srećna. Božić je porodični praznik na koji se ne ide u posete, sa izuzetkom polaznika (položajnika) koji dolazi u kuću slavljenika i prvi čestita Božić.

Božić se slavi tri dana, a vernici se pozdravljaju sa “Mir Božiji, Hristos se rodi”, uz otpozdrav “Vaistinu se rodi”.

Proslava Božića počela je ponoćnim liturgijama širom Republike Srpske.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici Božić slave tri dana, koji su u njenom bogoslužbenom kalendaru obeleženi crvenim slovom.

Drugi dan Božića je Sabor presvete Bogorodice koji crkva posvećuje Bogomajci u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se trećeg dana slavi sveti arhiđakon Stefan.

Pored Srpske pravoslavne crkve, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji kao svoj bogoslužbeni poštuju julijanski kalendar.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!