Radio Bambi

Molebani i litije u gradovima Crne Gore! (Video)

U crkvama u Nikšiću, Beranama, Tivtu, Baru, Žabljaku i Plužinama prvog dana Nove godine održani su molebani, a potom su desetine hiljada vernika organizovali litije u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti. Na gradskom Trgu okupljenim vernicima u Nikšiću obratio se iguman Pivskog manastira Јeftimije Škuletić koji je rekao da u isto vreme sanja ružan i lep san – lep jer su braća i sestre okupljeni oko časnog krsta zajedno, a ružan što ih je takav zakon okupio.

On je poručio da je šetnja sa krstom, molitvom, tamjanom i biblijskim pojanjem pravi način borbe za veru. Prema njegovim rečima, nikada u poslednjih 600 godina u Crnoj Gori nije bila jača vera. Iguman Pivskog manastira rekao je da verni narod mora biti istrajan i odlučan u borbi za veru i da shvati da je ovo samo početak borbe, a kao primer je naveo Ukrajinu gde su sveštenici, monasi i narod uspeli da molitvom i istrajnošću sačuvaju svoje crkve i svetinje.

On je pozvao narod da se do Badnjeg dana okuplja uveren da će molitvama, istrajnošću i čistim srcem, izvojevati pobedu.

I više hiljada građana Berana okupilo se u centru, ispred zgrade opštine, odakle su u mirnoj litiji prošetali do manastira Đurđevi stupovi, gde je služen moleban u znak protesta zbog Zakona o slobodi veroispovesti. Među građanima su i sinoć bili predsednik opštine Dragoslav Šćekić i brojni lokalni funkcioneri iz vladajuće koalicije “Zdravo Berane” i Demokrate. Moleban je u porti manastira služio protojerej Dragan Ristić, koji je okupljene pozvao da se i dalje sabiraju u odbrani svetinja. Građani su se, kao i prethodnih dana, mirno razišli nakon molebana, a policija je sve vreme obezbeđivala bezbedan prolaz građanima na prelazima ulica i saobraćanica.

Molebni kanon Presvetoj Bogorodici služen je sinoć u crkvi Svete Petke u Pljevljima u prisustvu brojnih vernika. Litija predvođena sveštenstvom, portom je krenula ulicama grada, a mnogi od građana nosili su ikone, a sinoćnji skup bio je najmasovniji do sada.

Odbor za odbranu svetinja u Pljevljima saopštio je da probuđena srca i savest Pljevljaka koji u sve većem broju bez straha izlaze u susret Crkvi, najveća su snaga ovog naroda. “Ovih dana pojedini, ne znajući šta je Crkva, pozivaju nas da se vratimo u hramove. Gde da se vratimo, kad nam ih oduzimaju i teraju nas na ulicu”, – navedeno je u saopštenju. Odbor je pozvao građane da ne dozvole bilo kakav incident tokom okupljanja.

Par stotina vernika Mitropolije crnogorsko-primorske sinoć je ponovo prošetalo ulicama Tivta. Nakon molebana, kojeg je u crkvi Svetog Save služio tivatski paroh Petar Petrović, vernici su, noseći krst i zastavu Mitropolije crnogorsko-primorske, ali i veliki transparent na kome je pisalo “Mi smo vojska patrijarha Pavla – Boka ne da svetinje”, u litiji su prošetali tivaskim ulicama i zaustavili se ispred zgrade opštine. Tu im se, u ime organizatora, obratio Slobodan Bulajić, koji je rekao da su se okupili na molebanu da brane crkvu, Ostrog i Cetinje, grobove predaka i svetinje. -“Milo Đukanović, poslednji evropski diktator koji je iz male Crne Gore izvukao toliko bogatstvo da se prema pisanju engleskog ‘Independenta’, svrstao među najbogatijih 20 državnika u svetu. Pošto je ekonomski uništio, mogu tako reći, zemaljsku Crnu Goru, posegnuo je i ka nebesima, ali ne da se pokaje, nego da uništi onu duhovnu, večnu Crnu Goru, Crnu Goru Petrovića i Marka Miljanova, koju naravno, uništiti ne može”, – rekao je Bulajić. Skup koji je obezbeđivalo dvadesetak policajaca, protekao je bez incidenata, a vernici su se na kraju litije mirno razišli.

U Plužinama i Žabljaku je takođe, nakon služenog molebana, organizovana mirna šetnja ulicama.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!