Radio Bambi

Najopasniji soj korona virusa do sada!

Početkom jula ove godine, epidemiolozi širom sveta, ali i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) potvrdili su novi soj infekcije korona virusom (COVID-19) – ‘Delta-soj’. Ono što su odmah primetili je da se širi brže nego što je očekivano. Ubrzo su došli i do saznanja da je opasniji, tačnije dosta smrtonosniji od prvobitnog soja korona virusa.

U odnosu na sve dosadašnje sojeve i mutacije korona virusa, za ‘Delta-soj’ su ustanovili da se prenosi brže za 60%.

Šest meseci je bilo ptrebno ovom soju virusa da mutira u još opasniji i smrtonosniji, pa nam je sada pretnja soj korona virusa nazvan ‘Omikron’.

‘Omikron’ je peti soj koji je SZO označila da “izaziva zabrinutost”.

‘Delta soj’ virusa koji je postao najrasprostranjeniji na svetu je u istoj kategoriji. SZO poručuje da sadašnji PCR testovi uspešno otkrivaju i ‘Omikron’ soj korona virusa.

Ono što posebno brine SZO su preliminirana i još uvek nezvanična saznanja, koja pokazuju da je ‘Omikron’ otporan na postojeće vakcine protiv korona virusa.

SZO je saopštila da je potrebno nekoliko nedelja da se utvrdi prenosivost nove varijante korone i efikasnost vakcina i terapeutika protiv nje.

-“Ova varijanta nas je iznenadila, ima veliki skok u evoluciji i mnogo više mutacija nego što smo očekivali. Postoji zabrinutost da je ovaj virus sada radikalno drugačiji od originala koji se pojavio u Vuhanu u Kini. To znači da vakcine, koje su dizajnirane koristeći originalni soj, možda neće biti tako efikasne”, – rekao je Tulio De Oliveira, direktor Centra za epidemiološki odgovor i inovacije u Južnoj Africi.

‘Omikron’, prethodno poznat kao ‘B.1.1.529’, registrovan je u Južnoj Africi, Bocvani, Hong Kongu, Japanu i Izraelu. Prvi potvrđeni slučaj novog soja u Evropi registrovan je 26. novembra u Belgiji. Lokalni mediji su javili da je zaraza potvrđena kod mlade osobe koja je u Belgiju stigla iz Egipta preko Turske.

Prve slučajeve zaraze novim sojem korona virusa zabeležile su i Španija i Švedska. U oba slučaja reč je o putnicima koji su stigli iz Južne Afrike.

-“Pitanje je dana kada će novi soj virusa korona stići i u Srbiju”, – upozorio je zamenik direktora Kliničkog centra u Nišu Radmilo Janković i napomenuo da nema dovoljno informacija o tome kako nova mutacija utiče na širenje virusa i kliničke slike zbog čega, ističe, treba ozbiljno shvatiti novonastalu situaciju.

-“Omikron još nije detektovan u Srpskoj, ali se može očekivati i moramo biti spremno maksimalno koliko je to moguće”, – izjavila je epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Јelena Đaković Dević. Ona je upozorila da je u Srpskoj povećana stopa hospitalizacije i pozvala stanovništvo da se ponaša odgovorno i oprezno, s obzirom na to da se bliže praznici, a samim tim i veća okupljanja.

Struka apeluje na stanovništvo da maksimalno izbegavaju okupljanja, obavezno nose zaštitne maske, redovno održavaju higijenu i dezinfikuju ruke.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!