Radio Bambi

Nakon blokade migranti stigli u Salakovac!

Oko 270 migranata koji su jutros konvojem autobusa transportovani iz improvizovanog šatorskog naselja u Sarajevu, konačno su nakon duge policijske blokade stigli u kamp Salakovac kod Mostara. Sada su u nadležnosti Ministarstva bezbednosti, čiji službenici bi trebalo da izvrše registraciju.

Autobusi su stigli u Salakovac pod jakom policijskom pratnjom. Migranti su ušli u izbeglički centar, a za njima i predstavnici UNHCR-a.

Podsećamo, pet autobusa koji su jutros iz Sarajeva krenuli ka azilantskom centru Salakovac kod Mostara policija je zaustavila u Konjicu i vratila na Ivan Sedlo. Migrante je zaustavila specijalna policija MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), i vratila autobuse na Ivan Sedlo, koje je u nadležnosti Kantona Sarajevo (KS).

Situacija je u jednom trenutku postala veoma napeta, jer su sa dve strane stajale jake policijske snage naoružane dugim cevima, sa različitim naređenjima. S jedne strane su stajali policajci MUP-a HNK, koji su imali naredbu da spreče prolazak konvoja na područje pod njihovom kontrolom, dok su se s druge strane nalazili pripadnici Specijalne jedinice MUP-a KS, koji su imali naređenje sprovesti izbeglice. Migranti su postali uznemireni zbog zaustavljanja i velikog broja policajaca, a neki od njih su panično pokušali i pobeći. Drama je trajala nekoliko časova.

Iz kabineta predsednika Vlade HNK saopštili su da pokušaj dovođenja većeg broja migranata u izbeglički kamp Salakovac predstavlja pokušaj destabilizacije ovog kantona, te pozvali odgovorne institucije BiH da pitanje boravka migranata rešavaju na ustavan i zakonit način.

-“Vlada HNK i grad Mostar nisu uopšte kontaktirani, niti konsultovani o mogućem dolasku većeg broja lica u izbeglički kamp u Salakovcu. Stoga se postavlja pitanje ko je i na koji način doneo odluku o njihovom upućivanju u HNK”, – navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Vlade HNK Nevenka Hercega. U saopštenju se dodaje da je donošenje takve odluke, ma ko da ju je doneo, eklatantan primer neuvažavanja ustavne strukture BiH i pokušaj destabilizacije HNK, te poručuje da to neće biti dopušteno. -“U tom kontekstu, kantonalna tela bezbednosti, izvršavajući poverene zadatke, dužna su da garantuju bezbednost svih građana kantona i poštivanje javnog reda i mira”, – navodi se u saopštenju.

Iz kabineta predsednika Vlade HNK pozvali su odgovorne institucije BiH da pitanje boravka migranata rešavaju na ustavan i zakonit način.

-“Saosećajući sa teškom sudbinom ljudi koji su morali napustiti svoje domove, izražavamo spremnost da, poštujući ustavnu strukturu BiH, sistemski i na najprihvatljiviji način rešavamo njihov status”, – navodi se u saopštenju.

Ministar bezbednosti Dragan Mektić rekao je ranije da je izdao naređenje da se konvoj sa migrantima ne sme vratiti iz HNK na područje KS. -“Vlada HNK nema pravo da stornira odluku bh. institucija. To je, prema mom mišljenju, državni udar”, – poručio je Mektić.

Zaustavljanje konvoja migranata izazvalo je pravu buru reakcija u javnom životu Federacije BiH, na tamošnjoj političkoj sceni, ali i na društvenim mrežama. Mogu se pročitati komentari od toga ‘da je BiH već podeljena na tri države, a da zvanično postoji samo na papiru’, pa do toga da ‘treba poslati SIPU u Mostar da pohapsi odgovorne za odbijanje naređenja sa vrha države’.

Tu su i, uvek u ovakvim situacijama nezaobilazne, psovke i uvrede na verskoj i nacionalnoj osnovi, ovaj put između Bošnjaka i Hrvata, mada se u pojedinim komentarima pominje i Republika Srpska, odnosno njen predsednik Milorad Dodik, tako što su Hrvate iz HNK uporedili sa, kako piše u komentarima, ‘Dodikovskom politikom secesije’.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!