Radio Bambi

Napad u Londonu, poginula jedna, povređeno 10 osoba!

Jedna osoba je ubijena, a oko deset je povređeneo, nakon što je kombi uleteo među muslimanske vernike ispred ‘Islamskog centra’ u severnom Londonu, posle ramazanske molitve. Vozač kombija uhapšen. Policija je dvadesetak minuta posle ponoći objavila da je došlo do “velikog incidenta” u blizini pomenutog centra u Finsberi parku (Finsbury Park).

Britanski muslimanski savet je saopštio da je beli kombi namerno gazio ljude koji su izašli na ulicu posle ramazanske molitve. Vozača kombija, 48-godišnjeg muškarca, zadržali su ljudi na licu mesta, da bi ga potom policija uhapsila. On je odveden na psihijatrijski pregled. Svedoci su naveli da je u kombiju bilo troje ljudi, a da je dvoje pobeglo, ali su u policiji te navode demantovali.

Od 10 povređenih, osmoro je prebačeno u bolnicu. Napad istražuju pripadnici antiterorističkih jedinica.

Britanska premijerka Tereza Mej osudila je ovaj incident, rekavši da ga policija tretira kao “potencijalni teroristički napad”. -“Ovo je strašan incident. Moje misli su sa onima koji su povređeni i njihovim voljenima”, – navela je Mej u pisanom saopštenju.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan izjavio je da je reč o napadu na zajedničke vrednosti i najavio da će biti angažovan dodatni broj policajaca za obezbeđenje zajednica u Londonu.

-“Kao i u užasnim napadima u Mančesteru, Vestminsteru i na Londonskom mostu, ovo je takođe, napad na sve naše zajedničke vrednosti, toleranciju, slobodu i poštovanje”, – naveo je gradonačelnik Kan u saopštenju.

Muslimanski savet Britanije saopštio je da ovaj napad predstavlja najnasilniju manifesticiju islamofobije u Britaniji u poslednje vreme i zatražio pojačane mere bezbednosti.  -“Na osnovu izjava očevidaca izgleda da je napadač bio motivisan islamofobijom”, – rekao je generalni sekretar Saveta Herun Kan. Čelnik Islamskog centra Muhamed Kozbar rekao je da je ‘incident kukavički napad’ i pozvao muslimane koji posećuju mesta predviđena za molitve na oprez. Istakao je da se ‘ovaj napad ne razlikuje od nedavnih napada na Londonskom mostu i u Mančesteru’, dodavši da je ‘islamska zajednica u šoku’.

Islamski centar kod parka Finsberi građani u Britaniji često identifikuju sa terorizmom, jer je u njemu do 2003. radio propovednik Abu Hamza, koji služi zatvorsku doživotnu kaznu u SAD, a  tu je boravio i jedan od napadača na njujorške kule Bliznakinje Zakarija Musuarija.

Zato uznemirenost među građanima raste, a mediji spekulišu da bi ovo mogla da bude osveta zbog nedavnih terorističkih napada u Mančesteru i Londonu.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!