Radio Bambi

Nastavljeni protesti u Federaciji BiH!

U svim većim gradovima Federacije BiH u popodnevnim časovima nastavljeni su protesti građana. Oko 200 građana Tuzle, uglavnom mladih, okupilo se ispred zgrade kantonalne Vlade.

Demonstranti nose transparente “Zajedno smo jači”, “Јedna država, jedna ljubav”. Kolegijum Skupštine Tuzlanskog kantona saopštio je da je u stalnom zasedanju s ciljem nalaženja što pozitivnijeg rešenja za novonastalu situaciju i uspostavljanja funkcionisanja kantonalnih institucija. Kolegijum Skupštine zahteva poštovanje ustavnog poretka i očuvanje bezbednosti svih građana, te zaštitu institucija.

Nekoliko stotina Zeničana okupilo se na ulici ispred Vlade Zeničko-dobojskog kantona, noseći transparente na kojima su zahtevi za smenama. Premijer Vlade Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić podneo je pisanu ostavku Kolegijumu Skupštine ovog kantona, što je i obećao u petak demonstrantima, koji su demolirali zgradu Vlade i Skupštine. Predsedavajući kantonalne Skupštine Sretko Radišić ponovo je pozvao na razumevanje i uvažavanje svih učesnika protesta da bi bili sačuvani ljudski životi i imovina.

Na Španskom trgu u Mostaru okupilo se više novinara i policije nego demonstranata. Zaposleni u kantonalnim ministarstvima dobili su uputstvo da napuste radna mesta, roditelji su pozvani u vrtiće da dođu po đecu, a u nekim školama odgođena je nastava. Radnici Komunalnog preduzeća “Park” kupe kamenje iz ukrasnih žardinjera sa Španskog trga da ne bi bilo iskorišteno za eventualne vandalske napade.

“Fejsbuk” grupa “Pokret za spas Livna”, koja je za danas najavila organizovanje mirnih protesta ispred zgrade opštine, objavila je svoje zahteve u kojima se, između ostalog, traži ostavka livanjskog načelnika i kompletne kantonalne Vlade. Među zahtevima su i puštanje na slobodu uhapšenih osoba koje su u vezi sa ovom “Fejsbuk” grupom.

Okupljanja građana počela su i u Goraždu, ali i drugim gradovima Federacije BiH.

Zgrada Predsedništva BiH u Sarajevu evakuisana je u 11.30, a zajedno sa službenicima objekat su napustili i predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić, te potpredsednik Federacije BiH Mirsad Kebo.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!