Radio Bambi

Neko bi u Hagu morao da odgovara!

Advokatica hrvatskog generala, Slobodana Praljka, koji je tokom izricanja presude u sudnici tribunala u Hagu popio otrov, a nakon toga preminuo u bolnici, poručila je da neko zbog toga treba odgovarati. -“Neko bi u Hagu morao da odgovara”, – rekla je Nataša Favo Ivanović.

-“Da li postoji neko ko bi mogao da odgovara, o tome ne mogu trenutno govoriti, jer to se pitanje, naravno, postavilo odmah, moramo videti sve pravne mogućnosti. Naravno da bi neko trebalo da odgovara. Sad stvarno ne mogu ništa konkretno o tome reći, ali, po mom mišljenju, stvarno bi neko trebalo da odgovara i trebalo bi da se pokrene i pitanje odgovornosti i načina rada suda, ne samo unošenja otrova u sudnicu”, – rekla je Favo Ivanović.

Ono što sve zanima je kako je moguće da je Praljak uneo otrov u sudnicu.

-“Stvarno nemam ni najmanju ideju kako je to moguće. Jedino što vas mogu podsetiti kako je Milošević isto imao svašta u zatvoru, jer je, u principu, bezbednost ista u pritvorskoj jedinici kao i u Tribunalu. Prema tome, ništa se očigledno od Miloševića promenilo nije”, – kaže Ivanovićeva.

Praljkova porodica nije bila prisutna u sudnici, jer je on tako zahtevao, a tražio je od pravnog tima da uopšte ne dolaze kod njega pre izricanja presude.

Haški osuđenik Veselin Šljivančanin šokiran je vestima da je hrvatski optuženik Slobodan Praljak popio otrov kada mu je pročitana kazna. -“Izjavljujem saučešće njegovoj porodici, jer sam ga upoznao kao čoveka koji je bio korektan prema meni i mojoj porodici”, – rekao je on za ‘Sputnjik’. Na pitanje kako je moguće da se unese otrov u sudnicu, Šljivančanin kaže da bez obzira na to kakvo je obezbeđenje ‘ko je bio hrabar i ko je želeo, mogao je da unese bilo šta’.

-“Kakvi su stražari bili, mogli ste, ako ste sposobni i hrabri i znate šta hoćete, da pronesete bio šta, iako vrše detaljne pretrese. Kad neko nešto hoće, u mogućnosti je sve da uradi, zavisi samo od čoveka, ma kakve bile njihove službe”, – navodi Šljivančanin.

Podsećamo, hrvatski general Slobodan Praljak izvršio je danas samoubistvo u sudnici Haškog tribunala. Kada je Veće kaznu od 20 godina zatvora potvrdilo načelniku Glavnog štaba Hrvatskog veća odbrane (HVO), generalu Slobodanu Praljku, on je pred kamerama u prenosu uživo, izvadio iz džepa sakoa bočicu i iz nje popio, kako je sam rekao, otrov.

-“Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prezirom odbacujem vašu presudu. To je otrov koji sam popio!”, – uzviknuo je Praljak.

Nastalo je komešanje u sudnici, prenos je prekinut, a novinari udaljeni od strane pripadnika obezbeđenja. Praljku je prvo ukazana lekarska pomoć u zgradi suda, a potom je prebačen u bolnicu, gde je preminuo.

Pročitajte i > Hrvatski general se ubio pred kamerama u Hagu!

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!