Radio Bambi

Neprihvatljiv način imenovanja novog visokog predstavnika!

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, nakon 12 godina provedenih na toj funkciji, juče je podneo ostavku. Njegovu ostavku je prihvatio Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira u BiH i na njegovo mesto ekspresno imenovao nemačkog političara Kristijana Šmita. Ambasada Ruske Federacije u BiH saopštila je da se ne slaže sa imenovanjem Šmita za novog visokog predstavnika.

-“Ambasada Ruske Federacije u BiH izražava svoje odlučno neslaganje sa imenovanjem. Ignorisanje principa konsenzusa je flagrantno kršenje ustaljene prakse izbora visokog predstavnika u BiH”, – ističe se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da se imenovanje visokog predstavnika mora prepustiti Savetu bezbednosti UN.

-“S obzirom da je situacija u BiH pod nadzorom Saveta bezbednosti UN-a u kontekstu Poglavlja VII Povelje UN-a, Kancelarija visokog predstavnika mora prepustiti pitanje imenovanja novog visokog predstavnika na razmatranje Savetu bezbednsti UN-a (SB UN)”, – dodaje se u saopštenju.

Ističu da Šmit neće imati legitimitet bez odluke SB UN.

-“Nijedna imenovana osoba bez odobrenja Saveta bezbednosti UN-a neće imati potreban međunarodno-pravni legitimitet i neće se moći smatrati visokim predstavnikom u smislu Dejtona. Pozivamo naše partnere da još jednom procene posledice svojih nekonsenzusnih i nelegitimnih postupaka koji bi mogli imati destabilizirajući učinak na ionako tešku situaciju u BiH”, – zaključuje se u saopštenju ruske Ambasade.

Kristijan Šmit preuzeće dužnost 1. avgusta kada Inckova ostavka stupi na snagu.

U Banjaluci je održan sastanak predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović i premijera Radovana Viškovića sa predsednicima parlamentarnih stranaka koje čine vladajuću koaliciju u Srpskoj, a glavna tema sastanka bila je imenovanje novog visokog predstavnika u BiH. Zaključak sastanka je da Republika Srpska ne može prihvatiti ovakav način imenovanja novog visokog predstavnika.

Predsednica Srpske je naglasila da je način na koji je izvršeno imenovanje novog visokog predstavnika neusklađeno s onim što predviđa Dejtonski sporazum. Ona je istakla da se nelegalno mimo procedura pokušava imenovati novi visoki predstavnik.

-“Razumemo da je Valentin Incko ovde godinama bez kredibiliteta, ali to ne znači da pri izboru novog visokog predstavnika treba da se zaobiđu jasno propisane procedure”, – rekla je predsednica Cvijanović.

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!