Radio Bambi

Nikad veće cene na pijacama!

Mnoge domaćice ove godine odustaju od pripremanja zimnice. Zbog visokih cena paprika, paradajza, krastavaca, karfiola, police u mnogim ostavama će ostati prazne. Povrće i voće u Republici Srpskoj nikada nije bilo skuplje, tako da će kiselih salata i ajvara u dovoljnoj količini napraviti samo oni koji imaju svoje bašte.

Ostali, koji su ‘osuđeni’ na kupovinu po pijacama ili marketima, teško da će se odlučiti na pravljenje veće količine zimnice, s obzirom na činjenicu da je cena većine vrsta povrća takva, da ga je skupo kupovati i za pravljenje ručka.

Kilogram paradajza je pre dve godine u ovom periodu koštao 0,50 KM, prošle godine u ovom periodu 0,80 KM, a trenutna cena je od 2,50-3,00 KM.

Crvena paprika košta 2,70 KM, žuta paprika od 2,00-2,50 KM, krastavci, kupus, patlidžani i crveni luk koštaju 1,50 KM/kg.

Kilogram šargarepe košta 2,00 KM, a karfiola neverovatnih 5 KM.

Reč je o povrću koje je nezaobilazno prilikom pripremanja zimnice, pa mnoge domaćice još računaju da li im se isplati pravljenje zimnice ili ne, dok one koje su odlučile da zgotove nešto kiselih salata ili ajvara, kupuju znatno manje količine povrća nego ranije.

Trgovci koji se bave prodajom povrća na malo i veliko potvrđuju da građani sve više gledaju u pune tezge na pijaci, a sve manje kupuju, ali da oni nemaju izbora, te da ne mogu menjati aktuelne cene. Dodaju i da su vremenske prilike ove godine uništile dosta roda i voća i povrća, pa je ponuda mnogo manja nego što je to uobičajeno. Kažu da, iako je i njegova cena daleko od prihvatljive, ljudi uglavnom kupuju kupus, dok ostale vrste povrća, poput krastavaca i paprika, pazare u daleko manjim količinama nego ranijih godina.

Građani se slažu da je mnogo povoljnije kupiti salatu ili ajvar u marketu, nego pripremati zimnicu. Cena tegle ajvara u marketima kreće se od 3,50 do 8,50 KM, tegla kiselih krastavaca, paprika ili šarene salate košta od 2,95 do 4,00 KM, a litar paradajza košta 1,00 KM.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!