Radio Bambi

Nikada protiv Beograda!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Srbija za Srpsku garant opstanka i budućnosti, te da Srpska nikada neće ići protiv zvanične politike Beograda. -“Srbija je za nas sve, ali smo svesni da ona mora da gleda i svoje ekonomske i političke interese.

Naravno, i mi pokušavamo da Srbiji pomognemo kad možemo, ali naše mogućnosti su ograničene. Tamo gde možemo, žestoko branimo interese Srbije, jer su oni i naši. To smo uradili i u slučaju Kosova kada nismo dozvolili centralnim vlastima u Sarajevu da priznaju njegovu nezavisnost”, – istakao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske je za beogradske “Naše novine” rekao da nema ništa protiv da Beograd i Sarajevo imaju prisniju saradnju, jer je to neminovno u regionu i podsetio da je Srbija tu obavezu preuzela u okviru pristupanja EU. -“Ne bismo prisnije odnose prihvatili ako bi oni išli na štetu statusa Republike Srpske, ali to se, verujem, nikada neće dogoditi”, – istakao je Dodik. On je naveo da je odnos sa rukovodstvom Srbije prijateljski, bratski i bez uslovljavanja. Na pitanje šta ukoliko Srbija bude uslovljena iz Brisela da na svom putu ka EU žrtvuje status Srpske, Dodik je ocenio da je Srbija za Brisel garant Dejtonskog sporazuma i da je tako nešto nemoguće da dođe iz Srbije.

-“Mi ćemo suvereno odlučivati o našim pitanjima ovde. To što Nemačka misli i želi jeste za uvažavanje, jer se radi o velikoj sili, ali ako to ne bude u skladu sa Dejtonskim sporazumom i odnosima ovde i ako bude uslovljavanja za neke ustupke koji nisu predviđeni Ustavom BiH, to neće proći”, – poručio je Dodik. On je podsetio da su ustupke u pogledu statusa Republike Srpske tražile i neke veće zemlje od Nemačke, pa ih nisu dobile, tako da neće ni Nemačka.

-“Mi želimo da BiH gradimo na Dejtonskom sporazumu, ali ovde je problem što mnogi grade BiH rušeći Dejtonski sporazum, a od nas traže da tome aplaudiramo. Naravno da nećemo aplaudirati. Ja sam uveren da ni rukovodstvo Srbije te neće raditi i da nema nameru da bude transfer tih raznih pritisaka moći prema Republici Srpskoj”, – istakao je Dodik.

Predsednik Srpske je rekao da je u odličnim odnosima sa predsednikom SNS-a i prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i da je kod njega naišao na veliko razumevanje za rešavanje problema, jer on gaji veliku emociju prema Republici Srpskoj.

-“Naravno, odličnu saradnju imam i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Srbije Ivicom Dačićem, ali i sa opozicionim liderima, jer je to važno za budućnost Republike Srpske. Nama je važno da svi oni imaju jedinstven stav da je Republika Srpska garant zaštite srpskih nacionalnih interesa u BiH”, – naglasio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!