Radio Bambi

Nova saznanja o granati na Markalama!

Kanadski obaveštajni oficir rekao je danas na suđenju bivšem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, da mu je jedan američki vojni obaveštajac pokazao sliku na kojoj se vidi kako jedna osoba sa prozora zgrade u Sarajevu baca minobacačku granatu na pijacu Markale. Ovaj svedok, koji je u komandi Unprofora u Zagrebu bio od novembra 1994. godine, naveo je da je onaj ko je fotografisao bio u istoj sobi kao i osoba koja je bacila granatu, te ocenio da je verovatno da je granata na Markale bačena sa obližnje zgrade, tim pre, što se na licu mesta uverio da je pala pod gotovo pravim uglom.

-“Fotografija je dobijena od bošnjačke strane. Američki obaveštajac je pokazao tu sliku meni i drugima, za vreme zvaničnog sastanka o granatiranju Markala. Bio sam udaljen tri do pet metara od tog vojnika”, – rekao je svedok, navodeći da nije mogao videti šta je tačno na slici, koju je američki vojnik brzo pokazao i sklonio.

Ovaj oficir, koji je dao iskaz kao zaštićeni svedok, rekao je da je u Unproforu vladalo uverenje da muslimanske snage granatiraju sopstveni narod i da su za masakr na sarajevskim Markalama krivi muslimani.

-“U Unproforu je bilo rašireno verovanje da su muslimani bili odgovorni za prvu eksploziju na pijaci Markale u Sarajevu u zimu 1994. godine i da muslimanske snage granatiraju sopstveni narod kako bi okrivili Srbe i izazvali međunarodnu intervenciju u svoju korist”, – rekao je svedok, koji je dao iskaz pod pseudonimom GRM-037.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!