Radio Bambi

Novi sistem testiranja na virus korona!

U današnjem saopštenju Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske navedeno je da je u poslednja 24 časa testirano 902 laboratorijska uzorka, a novi virus korona (SARS-CoV-2/COVID-19) potvrđen je kod još 383 osobe u Republici Srpskoj. Radi se o 203 muške i 180 ženskih osoba od kojih je 49 mlađe, 266 srednje i 68 osoba starije životne dobi.

Prema mestu prebivališta, 97 osoba je iz Banjaluke, 64 iz Bijeljine, 57 iz Trebinja, 30 iz Nevesinja, 27 iz Zvornika, 15 iz Srpca, 14 iz Bileće, 12 iz Mrkonjić Grada, 11 iz Prijedora, devet iz Ugljevika, osam iz Laktaša, sedam iz Кneževa, pet iz Šipova, po četiri iz Prnjavora i Čelinca, po tri iz Bratunca, Gradiške, Кotor Varoša i Han Pijeska, dve iz Vlasenice i po jedna osoba iz Doboja, Кozarske Dubice, Novog Grada, Ribnika i Teslića.

U poslednja 24 časa, Institutu je prijavljeno 19 smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Radi se o 12 muškaraca i sedam žena, srednje i starije životne dobi, iz Banja Luke (četri osobe) Modriče (dve osobe), Bileće, Istočnog Novog Sarajeva, Prnjavora, Mrkonjić Grada, Ribnika, Кotor Varoši, Кneževa, Ugljevika, Bijeljine, Sokoca, Šamca, Doboja i Teslića.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 22.637 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 560 osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

Ukupan broj hospitalizovanih je 1.202, pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 13.683 osobe, a nadzor je završen kod 76.048 osoba.

U Republici Srpskoj od danas se primenjuje novi sistem testiranja na virus korona. Biće testirane samo osobe za koje porodični lekar ili lekari iz Higijensko-epidemiološke službe (HES) procene da je to nephodno. Neće biti ni dužeg čekanja rezultata testova, kao što je bilo ranije zbog velikog broja testiranja na dnevnom nivou i kapaciteta aparata za testiranje.

Iz Instituta za javno zdravstvo pojašnjeno je da osoba koja oseti bilo koji simptom – temperaturu, kašalj, bolove u mišićima ili kostima, treba da se javi svom porodičnom lekaru i da ostane kod kuće, a porodični lekar će na osnovu kontakta sa tom osobom da proceni zdravstveno stanje.

Direktor Instituta, Branislav Zeljković, rekao je za Srnu da novi sistem testiranja predviđen novim uputstvom koje je na snazi od danas kada će biti zvanično upućeno svim domovima zdravlja u Srpskoj.

-“Osoba koja ima samo jedan simptom, na primer, ako izgubi čulo ukusa i mirisa, a nema temperaturu ostaće kod kuće i neće se testirati, ali biće tretirana kao COVID-19 pozitivna osoba. Njeno zdravstveno stanje se prati, a u slučaju pogoršanja biće upućena na pregled. U tom slučaju porodični lekar, odnosno kolege iz HES-a proceniće da li je neophodno da se uzme uzorak za testiranje”, – pojasnio je Zeljković.

On je rekao da se na korona virus retestiraju samo zdravstveni radnici, zaposleni i korisnici kolektivnih smeštaja, jer oni nose najveći rizik zaraze, ali prema procenama HES-a, kada su neke specifične situacije mora biti izvršeno retestiranje i drugih ljudi.

Na pitanje ko kontroliše osobe koje imaju određene simptome, a nemaju rešenje o izolaciji, niti su testirane, Zeljković je naglasio da te osobe ostaju kod kuće i tu dolazi do izražaja vlastite kontrole.

Zavod za javno zdravstvo FBiH saopštio je da je u protekla 24 časa testirano 1.424 laboratorijska uzorka, od kojih je 608 pozitivno na SARS-CoV-2.

Zaključno s današnjim danom, u FBiH je trenutno aktivno 17.107 pacijenata pozitivnih na korona virus.

Zavodu su u protekla 24 časa prijavljena još 52 preminula pacijenta sa potvrđenim prisustvom novog virusa korona. Do sada je u FBiH preminulo ukupno 983 osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona (652 muškarca i 331 žena).

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!