Radio Bambi

Nož se danas ne uzima u ruke

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici obeležavaju danas uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja svetog Jovana. Sveti Jovan se slavi i 20. januara, u znak poštovanja prema tom svecu koji je, po predanju, krstio Isusa Hrista.

Danas se podseća na stradanje svetog Jovana, kome je, po naređenju Iroda Antipa, glava odsečena (“usekovana”) i na tanjiru doneta pred njegovu pastorku, igračicu Salomu, te se zato kod Srba praznik naziva “Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja”.

Sveti Jovan se naziva Krstitelj jer je krstio Isusa Hrista i prema predanju, u njemu prepoznao sina Božjeg. Jovan se smatra poslednjim velikim prorokom. Naziva se još i Preteča, jer se pojavio pre Hrista i počeo da priprema ljude za hrišćanstvo.

Jovan je, po predanju, primer čvrste i nepokolebljive vere, poštenja, odvažnosti i istinoljubivosti. Bio je to i uzrok njegovog stradanja jer je javno govorio o nemoralu cara Iroda koji je “živeo u grehu” sa svojom snajom Irodijadom, majkom Salome. Prilikom proslave Irodovog rođendana Saloma je odigrala svoj čuveni ples “Sedam velova”, posle kojeg joj je Irod ponudio da traži šta god hoće. Ona je, na nagovor majke, zatražila glavu svetog Jovana. Irodijada je zahtevala da se svecu odrubi glava i pokopa odvojeno od tela, u strahu da Sveti Jovan ne vaskrsne.

Dan Usekovanja vernici provode u molitvi, uzdržavanju i strogom postu.

Običaji

Na današnji dan sećamo se Svetog Jovana Krstitelja, velikog propovednika i prethodnika Isusa Hrista.

Iako je dan posvećen proslavljanju sveca, sećamo se i njegovog mučeničkog stradanja – zato se podrazumeva jedan od najstrožih postova u pravoslavnom kalendaru.

Zbog strašnog stradanja velikog proroka na ovaj dan se strogo posti, pa neki hrišćani ne jedu i ne piju ništa do večeri.

Takođe, nikako se ne treba jesti i piti ništa što je crvene boje – jer, podseća na nasilno prolivenu krv Svetog Jovana Krstitelja. Tako su roditelji po selima branili deci da jedu breskve, paradajz, pa i jabuke zbog crvenkastih nijansi kore. Slali su ih da skupljaju lekovite biljke, a svi ukućani su izbegavali bilo kakvu vrstu težeg rada.

Nož se, takođe, nikako ne uzima u ruke, jer podseća na nasilje.

PODRŽITE NAŠ RAD DOBROVOLjNIM NOVČANIM DONACIJAMA:

PAY PAL >>> KLIK NA LINK OVDE

SMS DONACIJE >>> KLIK NA LINK OVDE

Pridružite nam se i na Viberu. Pozovite i vaše kontakte sa Vibera da nam se pridruže.
RADIO BAMBI – VIBER GRUPA

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!