Radio Bambi

Od 18.maja otvaranje plaža u Crnoj Gori!

U normalnim okolnostima, letnja sezona u Crnoj Gori uvek je zvanično počinjala najkasnije 31. maja, mada su kupači punili plaže i početkom maja. Usled pandemije korona virusa (COVID-19) sve zemlje kojima je turizam jedan od glavnih prihoda posebno su zabrinute za uspeh predstojeće sezone.

Ipak, Crna Gora će pokušati do kraja maja obezbediti sve što je potrebno kako bi početkom narednog meseca mogli dočekati prve goste na primorju.

Prema našim saznanjima, od 18.maja će biti dozvoljeno postepeno otvaranje plaža uz posebne mere sanitarne i zdravstvene sigurnosti, a realna očekivanja su da plaže najkasnije do 1. juna budu u punoj funkciji. Javno preduzeće Morsko dobro (JPMD) sprovodi neophodne aktivnosti na terenu i priprema aplikaciju, koja će uskoro biti dostupna svima. Sadržaće sve važne podatke o “covid free” plažama kao i ostale parametre neophodne za bezbedan odmor, u aktuelnoj situaciji.

-“Ovih dana plasiraćemo mobilnu aplikaciju urađenu po najnovijoj tehnologiji za tu oblast. Obuhvatiće preko 500 crnogorskih plaža sa snimcima kupališta iz gotovo svih uglova i sa oznakama prilagođenim aktuelnoj situaciji: ‘covid free’. Takođe, aplikacija će sadržati podatke o sanitarnim uslovima, bezbednosti, temperaturi, kvalitetu morske vode i pružiće mogućnost rezervacije mesta ili neke druge usluge koje se nude na tim lokacijama”, – kaže Ivana Lazović, portparolka JPMD.

Državni sekretar za turizam u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore Damir Davidović, kaže da je planirano da se 18. maja otvore svi ugostiteljski objekti i da su već u pripremi zdravstveni standardi koji će morati da se obezbede za njihov bezbedan rad.

-“Svima nam je cilj zaštita zdravlja i svi se već navikavamo na novi standard socijalne distance koji će biti takav sve dok ne bude vakcine”, – navodi on.

-“Biće to neki novi vid turizma, kontrolisanog turizma”, – kaže Davidović i objašnjava šta bi to moglo da znači.

-“Na 16 kvadratnih metara plaže biće dozvoljeno da se postave po dve ležaljke i jedan suncobran, a tako će biti i za one koji ne žele ležaljke već budu hteli da borave na svojim peškirima. Ležaljke i druga oprema će biti dezinfikovane na dnevnom nivou jer je želja svih da se osećamo bezbedno, ali i da zadržimo osećaj odmora”, – rekao je Davidović.

Kada je u pitanju otvaranje granica, Davidović kaže da je situacija sa korona virusom u Crnoj Gori dobra, ali da je za otvaranje granica neophodno da i u drugim zemljama bude tako.

-“Ako znamo da negde postoji žarište ne bi bilo prirodno da otvorimo granice i primamo turiste iz tih država”, – kaže on i podseća da se na nivou EU razmatraju ideje o uvođenju zdravstvenih ‘korona’ pasoša, odnosno potvrda koje bi omogućavale ljudima da putuju iz jedne zemlje u drugu.

Od korona virusa u Croj Gori je do sada preminulo 8 osoba, a trenutni broj zaraženih je 324.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!