Radio Bambi

Od danas novo poskupljenje cigareta!

U Republici Srpskoj i FBiH danas su ponovo skočile cene cigareta. Posle novog udara na džepove pušača, oni će, zavisno od brenda, svoj porok plaćati u proseku od 10 do 20 feninga više nego pre. Danas su podignute cene cigareta vodeće međunarodne duvanske kompanije “Philip Morris”.

Tako će se po kutiji cigareta ovog brenda od danas plaćati 10 do 20 feninga više. Cigarete ove marke sada se kreću od 4,70 KM do 6,50 KM.

Tvornica duvana Rovinj, kao i Fabrika duvana Sarajevo, cene svojih proizvoda će podići 15. jula.

Nove cene su nastavak harmonizacije akcizne politike u Srpskoj i FBiH sa politikom akciza na duvan i cigarete u Evropskoj uniji (EU).

Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o akcizama, od 1. januara 2019. godine minimalna akciza iznosi 2,86 KM po kutiji cigareta, dok akciza na duvan za pušenje iznosi 114,40 KM po kilogramu.

Primenjujući zakonsko minimalno povećanje specifična akciza na cigarete za 2019. godinu treba da iznosi 1,60 KM po kutiji cigareta.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!