Radio Bambi

Od danas obavezna zimska oprema! (Video)

Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) podseća sve vozače, učesnike u saobraćaju, da u periodu od 15. novembra ove do 15. aprila naredne (2020.) godine, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti, bez obzira na vremenske uslove. Pod zimskom opremom koju treba da imaju motorna vozila u zimskim uslovima, smatra se da putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kilograma i nemaju više od 8 sedišta moraju imati zimske pneumatike na sva četiri točka.

Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sledećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snežne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 milimetra (mm). Vozači mogu da upravljaju vozilom na kojima su i pneumatici sa letnjim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimalno 4 mm, te u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobuse važi da imaju zimske pneumatike na pogonskim točkovima, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumeva se još i lanci za sneg i priručni alat (lopata, vreća peska od 25 do 50 kilograma).

Za neposedovanje zimske opreme, prema Zakonu o osnovama bezbednosti saobraćaja izriče se novčana kazna od 40 KM i po potrebi takvo vozilo se isključuje iz saobraćaja.

Ove godine u Srpskoj nema većih promena cena zimskih guma u odnosu na prethodnu godinu. Cena najjeftinijh guma kreće se od 67-75 KM. Montaža i balansiranje koštaju od 6 do 15 maraka, zavisno od veličine pneumatika. Većina prodavaca za kupljene nove gume kod njih, ovu uslugu obavlja besplatno.

Prodavci guma upozoravaju da postoji razlika između standardne M+S gume za kišu i blato i zimske gume.

Preporuka je da se , ukoliko to finansije i prostor za držanje dozvoljavaju, formiraju po dva seta guma, odnosno 4 letnje gume na alu i četiri zimske gume na čeličnim felnama.

Ukoliko se pravilno eksploatišu, pneumatici po deklaraciji proizvođača, trebaju da traju najmanje pet godina, bez potrebe pregleda u ovlaštenom servisu. Nakon toga se kontrolišu, a trajno se uklanjaju tek nakon deset godina. 

Pogledajte video prilog.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!