Radio Bambi

Od jula na more u Grčku bez testiranja!

Iako željni mora, mnogi su već odustali od letovanja ove godine. Većina onih koji odustaju od letovanja kao razlog navode previsoke cene ‘korona-pasoša’ (PCR-test). Troškove za odmor četvoročlane porodice testiranje povećava za oko 1.000 evra.

Međutim, najava grčkog ministra turizma Harisa Teoharisa ohrabruje.

-“Sada su pravila takva da se vrši testiranje u zemlji odlaska, tako da se ljudi koji su već u avionu ili auotbusu osećaju sigurno i znaju da su drugi putnici negativni na virus korona. Zasad je pravilo da svi moraju biti testirani kako bi mogli da se odmore i ne pitaju se uvek na plaži da li je neko pored njih zaražen. Ipak, jul je daleko, tako da bi pravila mogla da budu potpuno izmenjena do tada, a testiranje možda čak neće ni biti obavezno”, – rekao je grčki ministar turizma Haris Teoharis.

Mogućnost da testiranje neće biti neophodno nije isključio ni Dušan Spasojević, ambasador Srbije u Grčkoj, koji je rekao da će tek biti reči o tome.

-“Mere još nisu do kraja definisane. Koliko smo u Atini razumeli, sve mere biće ostavljene za bilateralno sporazumevanje između zemalja. Očekuje se da će ove nedelje biti obavljeni razgovori na svim nivoima i da će se naći rešenje za sve zemlje Balkana”, – istakao je Spasojević.

Krizni štab preporučio je Vladi Srbije da se od 1. juna u potpunosti otvore granice za četiri zemlje u okruženju – Republiku Srpsku odnosno BiH, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Albaniju.

Ukoliko bi to bilo dogovoreno, postoji mogućnost da, pored Grčke, testovi ne bi bili neophodni ni za Severnu Makedoniju, što znači da bi drumski saobraćaj od Srbije do Grčke bio prohodan.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!