Radio Bambi

Od Nove godine nova poskupljenja!

Luksuz je odavno postalo sve – hrana, odeća, kućne potrepštine, o autu ili nekom odmoru da i ne govorimo. Sa svakim dolaskom Deda Mraza u Republiku Srpsku, stižu i nove, veće cene, dok se plate uglavnom smanjuju ili ostaju iste. Luksuz su odavno i lekovi koji koštaju mnogo više u odnosu na zemlje u regionu, ali i Evropi. Dolaskom Nove godine i zvanično dolaze nove, veće cene cigareta, duvana, kafe, a još se čeka šta će biti sa gorivom.

Tako će odlukom Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) od 1. januara 2017. godine minimalna akciza za cigarete i duvan iznositi 2,42 KM, a specifična akciza 1,35 KM za pakovanje cigareta od 20 komada. Novi cenovnik cigareta trebao bi biti poznat već polovinom decembra, a priča se da će poskupeti za 25-75 %.

Što se tiče cena kafe, ona je u maloprodaji već podignuta, a rast cena se očekuje i početkom naredne godine. Poskupljenja kafe u narednoj godini sasvim su izvesna jer poslednjih meseci značajno raste cena ove visokotarifne robe na svetskom tržištu.

Tihi rast cena osnovnih životnih namirnica će se nastaviti krajem ove i početkom naredne godine. Očekujte da se u januaru cena osnovne potrošačke korpe uzveća za 20-35 maraka.

O cenama lekova suvišno je i govoriti. Najskuplji su u regionu.

Iako je sredinom oktobra mnoge obradovala vest da Parlamentarna skupština BiH nije podržala predlog da se gorivo optereti sa dodatnih 15 feninga po litri, nekoliko dana posle je odlučeno da će se akcize na naftu i naftne derivate ponovo naći pred ministrima u Savetu ministara BiH, a nakon toga i u parlamentarnoj proceduri.

Podsetimo, u pismu namere MMF, vlasti BiH su se obavezale da će aktuelne akcize za naftu i naftne derivate povisiti za 15 feninga po litru, a entitetski premijeri to pokušavaju još od septembra prošle godine.

Stoga, lako je zaključiti da je samo pitanje vremena kada će gorivo biti opterećeno s dodatnih 15 feninga, čime će cena litra goriva verovatno premašiti dve marke.

Dakle, razloga za preterano radovanje Deda Mrazu nema, jer neće doneti ono što će nas obradovati, iako smo bili ‘dobra deca’ tokom cele godine.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!