Radio Bambi

Odobreno državljanstvo unucima doseljenika!

Švajcarci su juče na referendumu izglasali da useljenici treće generacije mogu da dobiju švajcarsko državljanstvo, čime su desničarske stranke, koje su vodile kampanju protiv toga, doživele težak poraz. Državna televizija Švajcarske javlja da je većina birača i kantona podržala predlog o dodeljivanju državljanstva, a prema prvim rezultatima, “za” je glasalo 59 odsto izašlih na referendum. Funkcioner Demokratske unije centra Žan Lik Ador, koji je u ime stranke vodio kampanju protiv useljenika, priznao je poraz, ali je sunarodnicima poručio da bi zbog ishoda jučerašnjeg glasanja Švajcarci uskoro mogli postati manjina u svojoj zemlji.

Reforma se odnosi na potomke useljenika koji su rođeni u Švajcarskoj, mlađi su od 25 godina, najmanje pet godina su pohađali švajcarsku školu, imaju dozvolu boravka i bar jedan deda ili baka imaju dozvolu stalnog boravka.

Te uslove ispunjava oko 25.000 potomaka useljenika u Švajcarskoj (većinom muslimana) od osam miliona stanovnika.

Predreferendumsku kampanju je obeležila polemika s populistima i antimuslimanskom strujom.

Vlada je predložila da se ubrza procedura odobravanja državljanstva unucima doseljenika, dok automatska naturalizacija nije predviđena.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!