Radio Bambi

Opet se dogovorili da se ne dogovore!

Dve sednice Predsedništva BiH (P BiH) zvanično najavljene za danas, završene su i pre nego su počele. Tačnije, jedna je završena u rekordno kratkom roku, a druga je otkazana. Prvu, redovnu, zakazao je predsedavajući P BiH, Željko Komšić, a drugu, vanrednu, inicirao je srpski član P BiH, Milorad Dodik, kako bi se razmatralo imenovanje madatara za formiranje Veća ministara.

ANP, dokument koji je od BiH zatražio NATO kako bi mogao biti aktiviran Akcioni plan za članstvo (MAP) u tom vojno-političkom savezu, skinut je sa dnevnog reda redovne sednice Predsedništva.

Politički predstavnici iz Republike Srpske odbijaju podržati taj dokument zbog ‘Rezolucije o vojnoj neutralnosti’ koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske. S druge strane, usvajanje ANP-a beskompromisno traži SDA uslovljavajući to podrškom imenovanju Zorana Tegeltije za predsedavajućeg Veća ministara. Ranije su lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA (Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović) potpisali dokument nazvan ‘Principi formiranja vlasti’, prema kojem su postigli dogovor da u roku od 30 dana formiraju vlast na državnom nivou.

U Sarajevu je danas, sa pola sata zakašnjenja, održana redovna sednica P BiH. Članovi P BiH – Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović, postigli su dogovor da skinu sa dnevnog reda Godišnji nacionalni plan i još 13 spornih tačaka. Vanredna sednica o kandidatu za predsedavajućeg Saveta ministara je otkazana.

Dodik je rekao da nije imao ništa protiv toga da se Godišnji nacionalni plan nađe na dnevnom redu današnje sednice P BiH, ali da bi glasao protiv da se ta tačka našla na redovnoj sednici.

-“Nema potrebe da razgovaramo o ANP, to se neće desiti, srpska strana i ja nećemo glasati za to. NATO je za nas neprihvatljiv. Član 3 Sporazuma o principima za formiranje vlasti na nivou BiH je bio okvir za rešavanje tog pitanja. Mi Srbi imamo ranije donesene odluke koje ne mogu biti poništene”, – istakao je Dodik. On je naveo da je nakon odluke o skidanju ANP sa dnevnog reda redovne sednice, bilo iluzorno održavati vanrednu sednicu posvećenu kandidatu za predsedavajućeg Saveta ministara, istakavši još jednom potrebu da se što pre formira ovaj savet. Dodik je naveo da nije u pitanju “kupovanje vremena”, da se sadašnjom situacijom ništa ne rešava i da BiH ulazi u novi zastoj. On je jasno poručio da se u njegovom mandatu neće desiti glasanje o ANP. Dodao je da je neprihvatljiva i odrednica “nacionalni” u Godišnjem nacionalnom planu, jer u BiH postoje tri konstitutivna naroda, a ne nacija.

Komšić je rekao da je sednica P BiH okončana u rekordno kratkom vremenu.

-“Nije bilo rasprava o Godišnjem nacionalnom planu (ANP) niti o mandataru za sastav Veća ministara BiH. Zaključke smo doneli dosta lako. Svi smo se trudili da ostanu otvorena vrata za novi dogovor. Džaferović i ja nismo želeli glasati protiv imenovanja Zorana Tegeltije za mandatara za sastav novog Veća ministara, jer bi mu time zatvorili vrata za tu poziciju. Istovremeno nismo hteli da bude preglasavanja u vezi s ANP-om, budući da niko nije promenio stav o tom pitanju. Džaferović i ja bi glasali verovatno za, a Dodik protiv. Onda bi išao vitalni nacionalni interes, pa bi to išlo u Narodnu skupštinu Republike Srpske i završilo bi kao Pelješki most. Da smo nakon toga glasali o mandataru, onda bi eliminisali Zorana Tegeltiju” – istakao je Komšić.

-“Reč je o krupnoj političkoj odluci, nastavljamo li put ka NATO-u ili ne”, – dodao je Komšić, navodeći kako je BiH na predzadnjoj stepenici na tom putu. 

Oglasio se i član P BiH iz reda bošnjačkog naroda, Šefik Džaferović.

-“Uzrok ovih problema koje danas imamo je unilatiralno nastojanje predstavnika iz Republike Srpske da se obustavi NATO put BiH, odnosno da se ne dostavi ANP u okviru odobrenog MAP-a. Niko nema pravo da svojom samostalnom akcijom to obustavlja. Ukoliko neko misli da stvari treba da idu drugačije onda to treba da testira kroz institucije BiH. Samostalno bez odluke institucija vršiti takve akcije niti je legitimno niti je legalno. Uzrok problema je u tome, u nepoštovanju principa vladavine prava”, – kaže Džaferović.

Na izjavu Milroada Dodika, ‘da bi se mogao povući iz koalicije’, Džaferović je rekao kako za njega ne postoje druge opcije.

-“Da li će gospodin Dodik napustiti koaliciju ili ne, to je stvar njega i njegove stranke. Ja mislim da mi imamo dogovorenu parlamentarnu većinu na državnom nivou i da ne bi trebalo tim pitanjem usložnjavati proces formiranja vlasti”, – rekao je Džaferović. Izrazio je nadu da proces formiranja vlasti neće dugo trajati, no da na štetu principa vladavine prava ne treba ništa raditi.

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!