Radio Bambi

Otvoren centralni blok UKC-a Srpske! (Video)

U Banjaluci su danas svečano otvoreni Severno krilo i centralni blok UKC-a Republike Srpske. Predsednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo što je ovako kapitalan projekat, u teškim vrmenima raznih izazova, izgrađen tokom trajanja mandata Vlade na čijem je čelu. Vrednost projekta iznosi 84 miliona evra, a realizovan je za 43 meseca.

-“Ponosna sam i zadovoljna činjenicom da uprkos poteškoćama i krizi, uspeli smo da se okupimo i pokažemo snagu Srpske. Zadovoljna sam što smo pokazali da nešto nemoguće može da postane moguće, a to je ovaj UKC i ovaj projekat koji je istorijski”, – rekla je premijerka Srpske. Navela je da su najvažnije dve stvari – ‘da lečite čoveka i da ga učite’.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je čestitao na ovom uspehu.

-“Smatram ovo radnim uspehom. Јoš 1998. godine sam zatekao Klinički centar u očajnom stanju. Prioritet je bio da počnemo rekonstrukciju. Čekali smo da se vratimo 2006. godine da počnemo sa tim. U međuvremenu pet godina, sve je stajalo”, – izjavio je Dodik. Naveo je da se išlo postepeno, da su se obezbeđivana sredstva i da se na teret države i budžeta izgradio ovaj UKC. -“Iskoristili smo da svaki čovek koji nešto radi, meri se po onome što ostavi iza sebe. Dosta moramo da uradimo u zdravstvenom sektoru. Moramo da otvorimo bolnicu u Istočnom Sarajevu, da izgradimo bolnicu u Doboju”, – naglasio je predsednik Srpske.

Dodik je najavaio da će na istoj lokaciji na Paprikovcu biti izgrađeni Srednja Medicinska škola i Medicinski fakultet.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, Vlado Đajić, rekao je da je ovo jedan od najvažnijih događaja u Srpskoj.

-“Zahvaljujem se predsedniku i premijerki i svima onima, koji su pomogli izgradnju ove zdravstvene ustanove. Danas otvaramo bolnicu, koja je centar svih stanovnika, od Trebinja do Novog Grada”, – istakao je Đajić.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić kaže da je Banjaluka dočekala ovaj dan i objedinjene službe na Paprikovcu.

-“Konačno je završen posao, Hirurgija se preseljava na Paprikovac. Zdravstveni radnici će dobiti bolje uslove, pacijenti kvalitetniju uslugu. Ovo je samo jedan dragulj koji završavamo. U planu je još velikih projekata”, – istakao je Radojičić.

Dragan Bogdanić, ministar zdravlja Srpske rekao je da je zadovoljstvo što su ovde na dan koji će se pamtiti.

-“Trebalo je proći više od 50 godina da se napravi jedna ovakva ustanova. ali uspeli smo. Sve ovo vreme imali smo podršku da napravimo UKC, od predsednika i premijerke, svih ministara i direktora UKC u ranijem periodu. Posebno se zahvaljujem pacijentima koji su imali strpljenja, ali od danas imaju bolje uslove i kvalitetniju uslugu”, – dodao je Bogdanić.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar čestitao je u ime svih građana Srbije na ovom projektu.

-“Mnogi prožive i završe radne karijere i živote, a da ne dožive ovakvo otvaranje UKC-a. Mnogima ostane to samo san. Vi ste uspeli u tome. Ovo je istorija koja će ostati zapisana”, – naglasio je Lončar.

Pogledajte i dva video priloga!

Komentari

Radio Bambi se ograđuje od komentara. Oni su stav i lično mišljenje čitalaca (slušalaca) i ne odražavaju stavove naše redakcije!